Declarație: Rusia ar putea anula datoria Transnistriei pentru gaze

Declarație: Rusia ar putea anula datoria Transnistriei pentru gaze

Rusia ar putea anula datoria Transnistriei pentru gaze, care a ajuns deja la circa 7 miliarde de dolari.


Această opinie a fost exprimată de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, într-un interviu acordat Komsomolskaya Pravda, transmite Noi.md.


Răspunzînd la întrebarea dacă este adevărat că Rusia dă Transnistriei gaz gratuit, iar presupusa datorie este pusă pe seama Moldovei, șeful statului a spus că nu este așa.


"Da, în 26 de ani, s-a acumulat o datorie de aproximativ șapte miliarde de dolari, dar nu pe seama noastră. Există întreprinderea Moldovagaz, ea îi datorează companiei Gazprom, iar Gazprom-ul este fondatorul și are un pachet de control la Moldovagaz. Adică, compania-fiică a Gazprom-ului îi este datoare în înteriorul lanțului. Poate Rusia le va anula", a spus el.


Președintele a menționat, de asemenea, că Transnistria de la anul ar putea pierde posibilitatea de a primi gaze. Potrivit lui, dacă de la 1 ianuarie din Ucraina nu va veni gaz, conducta ucraineană se va închide, iar gazul în Transnistria va ajunge numai din partea Chișinăului.


"Va trebui să cumpărăm gaze de la români, Transnistria, de asemenea, va trebui să cumpere gaze. Nu ne putem permite să i-l oferim gratuit. Dacă, Doamne ferește, conducta prin Ucraina se va închide, nici nu știu cum vom supraviețui. Îmi amintesc și acum de ianuarie 2009, cînd în fiecare zi exista frica că țara va îngheța. Trebuie să începem urgent negocierile și cu Gazprom-ul, și cu românii, și cu Transnistria, fără să așteptăm criza", a declarat președintele Moldovei.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load