Decizia BNM privind politica monetară

Decizia BNM privind politica monetară

Banca Națională a Moldovei (BNM) a decis menținerea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 7,5 la sută anual.


O astfel de decizie luat astăzi Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) menținînd de asemenea ratele de dobîndă la creditele overnight la nivelul de 10,5 la sută anual, iar la depozitele overnight - de 4,5 la sută anual, transmite Noi.md.


Potrivit BNM, decizia Băncii Naționale privind menținerea la același nivel a valorilor instrumentelor de politică monetară a fost luată în urma evaluării celor mai recente date macroeconomice. 


În luna august 2019, rata anuală a inflației a evoluat conform prognozei și a constituit 5,5 la sută, menținîndu-se pentru a patra lună consecutiv în intervalul de variație al țintei.


Astfel, prognoza BNM cu privire la inflație rămîne valabilă, iar presiunile inflaționiste vor continua pînă la sfîrșitul anului în curs. În anul 2020, se așteaptă o temperare a evoluției inflației ca rezultat al evoluției inferioare a prețurilor internaționale la produse alimentare și petrol și cererile externă și internă mai temperate comparativ cu prognozele anterioare. 


În plus, în cadrul ședinței s-a mai decis că normele rezervelor obligatorii se vor menține la nivelul actual - de 42,5 la sută și, respectiv, 17,0 la sută din baza de calcul.


Următoarea ședință cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 30 octombrie 2019.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load