Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

De ce sînt vîndute pe bani mărunți bazele de odihnă moldovenești din Ucraina

25 iun. 2019,, 18:50   Economie
3190 0

Reprezentanții Agenției Proprietății Publice au venit cu explicații după ce premierul a anunțat că mai multe baze de odihnă moldovenești, situate pe litoralul Mării Negre din Ucraina, au fost scoase la privatizare cu prețuri mult mai mici față de acum doi ani.

Funcționarii spun că sanatoriile au clădiri vechi care necesită reparații capitale, iar statul nu mai este în stare să cheltuie anual sume mari de bani pentru întreținerea acestora și asigurarea pazei obiectivelor din statul vecin.

Într-un răspuns oferit la solicitarea tv8.md, conducerea Agenției Proprietății Publice, afirmă că prețul bunurilor expuse la privatizare a fost stabilit de Comisia de licitație „în baza actelor de evaluare, întocmite de experți licențiați”.

„Diferenta între prețurile determinate de evaluatori în anul 2017 și cele din 2019 reprezintă expresia mai multor elemente, cum ar fi: uzura fizică a bunurilor și deprecierea funcțională, rezultatele economice și financiare ale activității entităților, impactul fluctuațiilor ratelor de schimb valutar”, explică experții APP.

Tv8.md a scris anterior despre devalorizarea mai multor bunuri imobile ale statului, care ar urma să fie expuse la o licitație cu strigare în luna iulie curent. Baza de odihnă „Mecita” din orașul Zatoka se vinde cu 226 de mii de lei, în timp ce, în toamna anului 2017, a fost scoasă la privatizare cu aproape 1,6 milioane de lei. Adică prețul a fost diminuat de șapte ori în această rundă de privatizări.


Cu 1,7 milioane de lei a fost ieftinită și Baza turistică „Moldova” din regiunea Transcarpatică a Ucrainei, raionul Rahov. Dacă în 2017 statul cerea pentru acest bun 7,2 milioane de lei, acum este gata să-l vîndă cu 5,5 milioane de lei.

Guvernul l-a demis recent din funcție pe șeful Agenției Proprietății Publice, Vladimir Baldovici, la solicitarea premierului Maia Sandu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?