X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

De ce cresc prețurile și sărăcește populația

10 noi. 2019,, 07:13   Economie
3011 1

Problemele din sistemul bancar de acum cinci ani au reformatat spațiul de creditare, cee ce a constituit o oportunitate pentru dezvoltarea companiilor de microfinanțare, scrie unimedia.info.

Însă partea negativă o reprezintă dobînzile exagerate, astfel încît cetățenii sînt nevoiți, în unele cazuri să achite cîte 400-500% anual. Iar creșterea cererii pentru creditele de consum a provocat majorarea importurilor și adîncirea deficitului balanței comerciale, altfel spus, majorarea prețurilor și sărăcirea populației. Evaluările au fost făcute de economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”.

În opinia lui Ioniță, criza bancară din 2014 a redus drastic din creditarea businessului, iar colacul de salvare au fost persoanele fizice. Totodată, criza bancară a înjumătățit creditele în valoare reală, iar într-un an și jumătate, băncile au reușit să recupereze doar 4%.

„În 2014, cei care dominau piața creditelor erau băncile – 93%, iar companiile de microfinanțare aveau o pondere de circa 7%. În prezent, băncile dețin 80% din cota de piață, iar companiile de microcreditare – 20%. În același timp, avem o amortizare a căderii creditării, legată de faptul că prăbușirea băncilor a permis companiilor nebancare să se dezvolte”, a precizat expertul.

Cît despre beneficiarii creditelor, „pînă în 2014, 90% din împrumuturi erau oferite businessului și 10% populației. Or, practic cum s-a prăbușit creditarea persoanelor juridice așa și a rămas, iar recuperarea s-a produs din contul persoanelor fizice, ponderea cărora e peste 40% din soldul total al împrumuturilor și a depășit 21 miliarde de lei față de acum trei ani, cînd erau 10 miliarde de lei. În prezent, îndatorarea populației este la circa 10% din PIB. Recuperarea sectorului financiar după criză s-a făcut din contul companiilor nebancare și a persoanelor fizice. Nu există o recuperarea a împrumuturilor corporate, ceea ce denotă situația proastă din economie”, a explicat Veaceslav Ioniță.


Potrivit expertului, în prezent este înregistrată o creștere exponențială privind creditarea persoanelor fizice: „Împrumuturile sînt direcționate pentru procurarea imobilului și consum. Dacă acum 7-8 ani soldul creditelor pentru imobil era de 3 miliarde de lei, în ultimii doi ani soldul creditelor s-a ridicat la aproape 7 miliarde de lei. Referindu-ne la creditele de consum, dacă în toată lumea creditele de consum contribuie la creșterea economică, în Republica Moldova acestea au provocat majorarea importurilor și adîncirea deficitului balanței comerciale. Acest lucru a însemnat majorarea cererii de valută, ce a dus la deprecierea monedei naționale și în consecință, la majorarea prețurilor și sărăcirea populației”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?