TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

De ce creditele de mai multe miliarde de dolari acordate de BNM nu au salvat BEM?

De ce creditele de mai multe miliarde de dolari acordate de BNM nu au salvat BEM?

Creditele de milioane acordate de Banca Națională a Moldovei nu au salvat Banca de Economii, deoarece nimeni – nici autoritățile, nici FMI, nici Banca Mondială - nu au avut un astfel de obiectiv, iar furtul secolului a fost provocat anume de FMI și Banca Mondială.

Această opinie a fost exprimată de fostul președinte al Moldovei, președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, care, într-un interviu exclusiv pentru eNews, a comentat raportul „Comisiei lui Slusari” prezentat în ajun în parlament, transmite Noi.md.


Liderul comuniștilor moldoveni a explicat că Banca Națională a Moldovei a acordat BEM un „colac de salvare” pentru o perioadă scurtă.

„În această perioadă, una partea uneia dintre autoritățile de la acea vreme au apărut niște pretendenți „nedoriți” pentru FMI și BM pentru cota de stat, care s-au angajat să ramburseze creditul primit de la Banca Națională din contul investițiile lor. Evident, îndeplinirea acestor obligații era planificată din banii furați de la BEM. FMI și Banca Mondială, văzînd că BEM pleacă nu în mîinile protejatului lor, au strîns un „hural” mare și și-au anunțat poziția după principiul lui Othello: „Nu vei aparține nimănui”. Ei au cerut insistent lichidarea băncilor devalizate", a declarat fostul președinte al Republicii Moldova.

El a menționat că a participat personal la o ședință în cadrul reprezentanței Băncii Mondiale la Chișinău. „Acolo numai, noi, comuniștii, am insistat să fie păstrată BEM, dovedind că de altfel restituirea a 15 miliarde de lei nu va intra în obligațiunile bugetului de stat și, dar va cădea pe umerii cetățenilor. Grupările din conducerea Alianței pentru Integrare Europeană, după ce au furat cine și cît a putut de la BEM, au crezut că, bazîndu-se pe recomandările FMI, vor putea să pună capăt războiului. Iată așa BEM și a mers la fund. Așa miliardele „salvatoare”, pe care astăzi întreaga societate este obligată să le restituie, au mers spre rambursarea obligațiilor reale și imaginare ale băncii. Iar FMI anume de asta a avut nevoie. Din nou guvernul va cădea la „suzeta” sa și din nou va putea să pună condiții. Ce observăm acum. Nimic din toate astea nu veți găsi în raportul comisiei”, a subliniat Vladimir Voronin.

Potrivit acestuia, acuzațiile împotriva Băncii Naționale nu iau în considerare faptul că BNM a devenit în sectorul financiar-bancar și legiuitor, și executor, și controlor, și judecător, și călău în același timp.

„Și toate acestea - după recomandările aceluiași FMI. Puterea, după cum știți, corupe! Iar puterea absolută corupe absolut! Așa și s-a întîmplat cu Banca Națională. Dar ce trebuie să facă parlamentul și celelalte organe ale țării cu toate acestea, raportul majorității parlamentare nu spune nimic. Probabil nu știe. Dar returnarea banilor furați de la popor și din țară și pedepsirea hoților este foarte necesar!”, a subliniat liderul PCRM.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load