COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Date privind executarea bugetului vor fi disponibile online

Date privind executarea bugetului vor fi disponibile online

Cetățenii vor putea vizualiza online date privind executarea bugetului de stat. Ministerul Finanțelor a lansat marți, 6 august, portalul de transparență bugetară www.buget.mf.gov.md, informează MOLDPRES.

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a declarat la lansarea portalului că acesta reprezintă un pas înainte pentru transparentizarea felului în care este colectat și cheltuit banul public. „Vizualizarea datelor va face bugetul mai accesibil și va permite o comparație și analiză asupra felului în care sunt cheltuiți banii statului și deci - ai cetățenilor. Planificăm și alte acțiuni de transparentizare. Una dintre prioritățile de bază este de a ne asigura că banul public este cheltuit în mod judicios și în interesul cetățenilor”, a afirmat ministrul.

Prezent la eveniment, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, a afirmat că elaborarea portalului este dovada concretă a angajamentului guvernului față de transparența și responsabilitate actului de guvernare. „De astăzi, toți cetățenii vor avea acces la informații-cheie despre bugetul național și cel local. Portalul este destinat tuturor tipurilor de utilizatori: de la cetățeni simpli, fără cunoștințe specializate, până la cercetători, economiști, jurnaliști economici. Plătitorii de impozite vor putea vedea cum le sunt cheltuiți banii. Portalul este un instrument important pentru asigurarea reformelor și a guvernării responsabile”, a punctat Dereck J. Hogan.


Aceasta este prima aplicație de vizualizare a datelor bugetare în Republica Moldova. Utilizatorii au posibilitatea să analizeze datele bugetare și să selecteze diferite forme grafice de vizualizare; să genereze diverse rapoarte de executare a bugetului în funcție de perioadă, instituții, domenii, localități, raioane, și/sau în funcție de anumiți indicatori tematici

Portalul a fost realizat în cadrul Programului de Transparență Bugetară în Republica Moldova, implementat de Corpul de Voluntariat al Serviciilor Financiare, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. Datele din portal sunt preluate automatizat de la Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova.

Conform Indicelui Transparenței Bugetare (Open Budget Index) publicat de International Budget Partnership, Moldova a înregistrat în 2017 un scor de 58 de puncte din 100 posibile, sau cu 16 puncte peste media globală (42 punte), clasând-se astfel pe locul 33 la nivel mondial.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load