COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Curtea de Conturi: ”Tutun-CTC”, privatizat în condiţii îndoielnice

Curtea de Conturi: ”Tutun-CTC”, privatizat în condiţii îndoielnice

Una dintre cele mai importante întreprinderi de stat, combinatul ”Tutun-CTC”, a fost privatizată în condiții îndoielnice.

Concluzia le aparține auditorilor Curții de Conturi. Ei susțin că procedură de selectare a cîștigătorului concursului comercial nu a fost obiectivă și nu a întrunit prevederile legale. De asemenea, nu a existat principiul concurenței, iar la etapa a doua a concursului, comisia a admis neregulamentar oferta unei companii, care a oferit prețul de aproximativ 166 de milioane de lei, se mai arată în raportul Curții de Conturi.

Potrivit auditorilor, în anul 2000, Parlamentul a aprobat un proiect individual de privatizare a companiei ”Tutun-CTC”, în baza concursului investițional. Agenția de Privatizare nu a întreprins însă nimic în acest sens, timp de șapte ani. Abia în perioada 2008-2018, au fost formate două comisii privind organizarea privatizării prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei și a concursurilor comerciale și investiționale. pe lîngă această întîrziere, procesul de privatizare nu a trecut prin toate formele de organizare, prevăzute de legislație, se arată în raportul Curții de Conturi.

Membrii Curții de Conturi au constatat că, din cauză că pachetul de acțiuni nu a fost expus la licitație, valoarea acestuia a fost micșorată cu zeci de milioane de lei.

Șeful de direcție din cadrul Agenției Proprietății Publice, Sergiu Chicu, a explicat această micșorare prin lipsa ofertelor la prețul inițial.

O altă constatare a auditorilor se referă la etapa a doua a concursului comercial, din 14 decembrie 2018, la care au fost admise trei oferte de privatizare, deși două urmau a fi descalificate din start.

Directorul ”Tutun-CTC”, Gheorghe Naforniță, nu a comentat constatările auditorilor. El a argumentat asta prin faptul că a preluat conducerea companiei după privatizare.

Raportul de audit privind vînzarea acțiunilor statului deținute în întreprinderea ”Tutun-CTC” urmează a fi remis Guvernului și Parlamentului.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load