Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cum vor colabora Agenţia Proprietăţii Publice ţi Asociaţia de Arbitraj?

9 ian. 2020,, 18:30   Economie
2791 0

Agenția Proprietății Publice și Asociația de Arbitraj din Republica Moldova au semnat un Memorandum de colaborare.

Semnăturile pe noul document au fost aplicate de conducătorii autorităţilor menţionate, Mihail Rusu şi Valentin Vizant, notează Noi.md.

Acest act, potrivit experților din domeniul de drept, demonstrează intenția și dorință a autorităților de stat de a extinde oportunități de a furniza informații pentru mediul de afaceri privind posibilitățile alternative de soluționare a litigiilor de drept.

În cadrul memorandumului semnat, părţile semnatare vor colabora în domeniul de organizare, desfășurare și participare la seminare, conferințe, întîlniri, instruiri într-un format internațional și național, de atragere a specialiștilor calificați în domenii prioritare de activitate a Asociației de Arbitraj, și anume, arbitrilor, experților autohtoni și străini, specialiștilor din domeniu de justiție arbitrală.

Potrivit Președintelui Asociației de Arbitraj din RM Valentin Vizant, acordul prezent va asista nu numai la participare în cadrul programelor și proiecte naționale și internaționale diferite, dar și la colaborare activă în scopul prevenirii unor acte de corupție și altor manifestări negative. „Prezentul acord va stimula în comun dezvoltare a justiției arbitrale și arbitrajului în Republica Moldova. Acesta este un semnal foarte pozitiv pentru justiția noastră. Aș dori să subliniez faptul că cei care au recurs o dată la serviciile unei curți de arbitral, au obținut un grad suficient de încredere fața de această instituție”, a menționat Valentin Vizant.


La rîndul său, directorul general al Agenţiei Proprietăţii Publice, Mihail Rusu, comentînd semnarea memorandumului, a menţionat că în calitate de alternativă de soluționare a litigiilor, prin aplicarea puterii de constrîngere, arbitrajul este determinat un mecanism eficient de soluționare a disputelor care nu implică autoritatea statului și reprezintă o procedură legală de soluționare a acestora.

„Ținînd cont de avantajele procedurii date privind procedura simplificată, durata și costurile aferente unui potențial litigiu și respectiv necesității de dizolvare densității numărului imens de litigii, aflate pe rol în instanțele judecătorești naționale, o soluție rezonabilă de readresare a situației pe segmentul respectiv ar fi aplicarea procedurilor de arbitraj, fapt ce impune necesitatea instruirii colaboratorilor departamentelor juridice ale întreprinderilor de stat și ale societățile comerciale în care statul deține cotă-parte cu cunoștințe aplicabile procedurii date”, a menţionat Mihail Rusu.

Scopul unei instituții de arbitraj este de a spori gradul de utilizare a arbitrajului național și internațional, precum și alte modalități alternative de soluționare a litigiilor, inclusiv medierea. Republica Moldova face parte din circa 150 de state care au semnat și ratificat Convenția ONU privind recunoașterea și executarea sentințelor arbitrale străine.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?