COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cum autoritățile vor sprijini economia și businessul în condiții de criză

Cum autoritățile vor sprijini economia și businessul în condiții de criză

Premierul Ion Chicu s-a arătat sigur că Republica Moldova nu are cum să evite consecințe economice nefaste ale situației în care ne aflăm.

"Toți vom avea de plătit, toți vor fi afectați: și statul, și businessul", a spus șeful Cabinetului de Miniștri de la tribuna Parlamentului.

El a anunțat că Guvernul, în colaborare cu Banca Națională și agenții economici, pregătește un set de măsuri, printre care:


"Reeșalonarea plăților pentru creditele ipotecare. Deja ieri am discutat cu mai multe bănci comerciale în acest sens. Aseară una dintre bănci deja a anunțat acest lucru, sperăm că pe parcursul zilei de astăzi și mîine vor mai fi asemenea inițiative. Remarc, băncile comerciale sînt agenți economici privați, ei urmează să ia această decizie, dar am văzut din discuția de ieri că sînt cooperanți, înțeleg că trebuie să se îngrijească de consumatorii lor, adică de debitorii lor, și vor face tot ce este posibil pentru a le acorda această susținere.

- Examinăm amînarea termenului de plată a impozitul pe venit al persoanelor juridice pentru trimestru I și posibil trimestru II al anului 2020.

- Cu Banca Națională am discutat ieri despre posibilitate relaxării politicii de creditare, ceea ce înseamnă o posibilă diminuare a ratei de bază cu posibilitatea ca băncile comerciale să asigure credite mai ieftine.

- Avem în vizor, în caz de necesitate, dar nu cred că se va ajunge la asemenea necesitate, și suport din partea Băncii Naționale pentru băncile comerciale ca acestea, în caz de necesitate, să acorde credite suplementare unor întreprinderi strategice care s-ar putea confrunta cu deficiențe.

- Am discutat cu întreprinderile care prestează servicii comunale. Am înțeles că sînt gata să ofere o reeșalonare, să le ofere consumatorilor posibilitatea să reeșaloneze plățile, iar cu unii discutăm chiar și o posibilă diminuare a acestor plăți, a tarifelor.

- Analizăm posibilitatea suplimentării Fondului de Subvenționare în Agricultură. Pe lîngă situația dificilă pe care o avem în legătură cu seceta, sectorul agricol va fi afectat posibil și de această criză.

- Suport financiar pentru întreprinderile strategice care asigură securitatea alimentară (posibil și celor din sectorul energetică), ca în caz de necesitate să intervenim cu bani publici pentru a asigura aprovizionarea cu alimente a țării. Vă comunic, vă asigur că la această etapă asemenea riscuri nu sînt.

- Cred că în maximum 10 zile vom veni cu propunerea de a diminua cota TVA pentru sectorul HoReCa. Am discutat cu reprezentanții acestei industrii, care este afectată în mod special de această criză.

- Ministerul finanțelor va veni în cîteva zile cu modificarea regulamentelor care prevăd compensări persoanelor care au angajat credite Prima Casă. Noi avem aceste compensări din bugetul de stat. În cîteva zile vor fi efectuate modificări la regulament ca sumele achitate de stat celor peste 4 mii de beneficiari să se dubleze", a spus premierul Ion Chicu.

El a spus că și unele ministere vor veni inițiative de sprijin și pentru alte domenii. Dar, a precizat categoric premierul Chicu, statul nu va putea să acopere absolut orice pierdere.

"Vom veni cu suport, dar vreau să vă spun cu toate sinceritatea: Statul nu va putea să acopere absolut orice pierdere și orice consecință. Vorbim de statul nostru, vorbim de o situație extraordinară. Și eu îi chem pe toți să fim solidari și să ieșim sănătoși cu toții și cu o țară stabilă din această criză", a conchis Ion Chicu.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load