COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cum au afectat ploile calitatea viitoarei recolte de prune din Moldova

Cum au afectat ploile calitatea viitoarei recolte de prune din Moldova

Ploile abundente din Moldova nu au scăzut calitatea viitoarei recolte de prune.

Potrivit observațiilor experților, ploile abundente de la sfîrșitul lunii mai–începutul lunii iunie, carea au scăzut calitatea pomușoarelor și fructelor sîmburoase în Moldova, nu au adus daune livezilor de prune, scrie East-Fruit.com.

Potrivit expertului Federației Agricultorilor din Moldova, Andrei Zbancă, la începutul verii din anul curent, în raioanele de centru ale țării, unde este concentrată cea mai mare parte a livezilor de prune, fructele au atins proporții surprinzător de mari. Acest lucru se datorează, probabil, faptului că în perioada polenizării, în țară a fost o vreme relativ rece, albinele nu au fost foarte active. Ca urmare, o parte din florile nepolenizate s-au uscat, dar fructele rămase au un potențial ridicat de dezvoltare.


În cazul în care condițiile meteorologice vor fi apropiate de norma medie, recolta de prune în RM va fi cel puțin nu mai mică decît cea de anul trecut, dar va fi diferită, de o calitate superioară.

În Moldova, potrivit datelor oficiale, suprafața livezilor de pruni este de aproape 23 de mii de hectare. Anul trecut, recolta de prune în țară a fost de aproximativ 109 mii tone, în 2018 – 133 mii tone (este cel mai mare indicator din ultimii cinci ani).

În general, în această perioadă, producția de prune în RM nu a scăzut sub 100 de mii de tone. Aproximativ 60-65% din recoltă le revin soiului "Stanley". Din 2017, exporturile de prune moldovenești au crescut brusc - pînă la 50-60 de mii de tone, dintre care 17-23 de mii de tone au fost livrate anual pe piața Uniunii Europene.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load