TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cu cît a crescut profitul net al sectorului bancar?

Cu cît a crescut profitul net al sectorului bancar?

În primul semestru al anului current, profitul net realizat de sistemul bancar național a fost în mărime de 1,2 mld. lei, în creștere cu 30,8% față de perioada similară din 2018, transmite Noi.md.


După cum se menționează în materialele portalului www.infodebit.md, creșterea este rezultatul majorării veniturilor de exploatare nete cu 8,8%, dar și a diminuării cu 9,5% a defalcărilor pe alte articole de cheltuieli.


Cele mai importante surse de venit ale sectorului bancar le-au reprezentat veniturile din dobînzi (63% din veniturile totale de explotare nete), care au fost cu aproape 3,2 ori mai mari decît cheltuielile aferente, cît și veniturile din onorarii și comisioane (23% din veniturile totale de explotare nete) care au înregistrat valori de 2,6 ori mai mari decît cheltuielile aferente în perioada examinată.


Toate cele 11 banci comerciale active în țară au raportat profit aferent activităților desfășurate în prima jumătate a anului curent, 87% din profitul net realizat de întreg sectorul bancar revenind primelor 4 dintre cele mai mari bănci comerciale din țară.


Experții menționează că în sectorul bancar național predomină băncile care înregistrează profit. Astfel, pentru perioada începînd cu anul 2012, numărul băncilor care pe durata unui an au înregistrat pierdere a fost nu mai mare de 2, excepție fiind anul 2014.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load