Crește volumul tranzacțiilor fără numerar cu cardurile bancare în Moldova

Crește volumul tranzacțiilor fără numerar cu cardurile bancare în Moldova

Cetățenii Moldovei preferă, în continuare, să utilizeze, în general, carduri bancare pentru a retrage bani, și nu pentru a achita fără numerar.


Cu toate acestea, tendința creșterii dinamice a volumului operațiunilor recente continuă, iar ponderea acestora per volum total crește treptat, relatează Noi.md.


Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, în special, volumul tranzacțiilor cu carduri bancare, emise în Moldova, în anul 2017, a constituit 44 miliarde 895,2 milioane lei, mărindu-se cu 17,1%, față de anul precedent.


Totodată, volumul numerarului retras de pe aceste carduri bancare a crescut cu 14,1%, pînă la 40 miliarde 048 milioane lei, în timp ce volumul plăților fără numerar a crescut cu 49%, pînă la 4 miliarde 847,2 milioane lei.


În aceeași perioadă, volumul tranzacțiilor efectuate în străinătate cu carduri bancare, emise în Republica Moldova a crescut cu 19,7%, ajungînd la 4 miliarde 703,8 milioane lei. Există însă o tendință inversă aici. În străinătate, cetățenii Republicii Moldova folosesc cardurile pentru plăți fără numerar mai mult decît pentru a retrage numerarul, luînd în considerare comisioanele mari.


Astfel, dacă în anul 2017 volumul numerarului, retras de pe aceste carduri în străinătate a crescut cu 8,7%, pînă la 657,7 milioane lei, volumul plăților fără numerar de pe aceste carduri a crescut cu 21,7%, pînă la 4 miliarde dolari 046,1 milioane de lei.


În anul 2017, comparativ cu anul precedent, volumul tranzacțiilor efectuate în Moldova cu carduri emise în străinătate a crescut cu 23,8%, pînă la 6 miliarde 717,3 milioane lei. Concomitent, conform volumului de numerar retras de pe aceste carduri a fost înregistrată o creștere de 14,1%, pînă la 3 miliarde 762,8 milioane lei, iar volumul plăților fără numerar înregistrînd o creștere de 38,9%, pînă la 2 miliarde 954,5 milioane lei.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load