COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Crește vîrsta de pensionare pentru moldoveni. Detalii

Crește vîrsta de pensionare pentru moldoveni. Detalii

Vîrsta standard de pensionare pentru femei va crește treptat pînă în anul 2028, pînă la 63 de ani, iar stagiul de cotizare, care este în prezent 32 de ani, va crește pînă la 34 de ani. Această prevedere și un șir de alte reguli privind vîrsta de pensionare, vor intra în vigoare începînd de luni, 1 iulie anul curent.

Începînd cu 1 iulie, curent, vîrsta standard de pensionare pentru femei, care în prezent este de 59 de ani, va crește treptat pînă la 63 de ani pînă la 1 iulie 2028. Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 32 de ani și va crește treptat pînă la 34 de ani, anunță Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS).

În acelaşi timp, bărbaţii, care intenţionează să-şi perfecteze pensia pentru limită de vîrstă, trebuie să aibă 63 de ani și stagiu de cotizare de 34 de ani, condiţiile respective fiind stabilite de la 1 iulie 2019, scrie unimedia.info


CNAS menționează că atît pentru bărbaţi, cît şi pentru femei pensia pentru limita de vîrstă se stabilește în condițiile unui stagiu minim de cotizare de cel puţin 15 ani.

Cu respectarea condițiilor specific prevăzute de lege, reduceri ale vîrstei standard de pensionare se acordă femeilor care au născut şi au educat pînă la vîrsta de 8 ani cinci şi mai mulţi copii. Ele pot să se pensioneze cu 3 ani înainte de vîrsta standard de pensionare, respectiv, de la 01 iulie 2020 la vîrsta de 56 de ani.

Conform legii, cei care au lucrat în condiţii deosebite de muncă pot să iasă la pensie mai devreme în funcție de durata stagiului de cotizare realizat în aceste condiții. Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări Sociale www.cnas.md la rubrica „Pensii”.

În sistemul public de pensii, cuantumul pensiei pentru limită de vîrstă este calculat pe baza stagiului de cotizare realizat pe parcursul activității de muncă a solicitantului şi veniturilor care au constituit baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale.

CNAS precizează că la stabilirea pensiei nu se mai prezintă certificatele de salariu de la activităţile realizate pînă la 01 ianuarie 1999 deoarece pensia se calculează doar în baza venitului asigurat realizat după 01 ianuarie 1999, reflectat în contul personal de asigurări sociale al persoanei asigurate din Registrul de stat al evidenţei individuale în sistemul public de asigurări sociale. Totodată se ia în considerare stagiul de cotizare realizat în toată perioada de activitate confirmat prin carnetul de muncă.

Pentru a beneficia de pensie de la data atingerii vîrstei de pensionare, cererea şi actele necesare se depun la Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la locul de domiciliu în termen de 30 de zile de la această dată. În cazul depunerii cererii de pensionare cu depăşirea termenului de 30 de zile, pensia pentru limită de vîrstă se va acorda de la data prezentării ultimului act necesar.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load