Creditele în Moldova se scumpesc?

Creditele în Moldova se scumpesc?

În Moldova, în ultima lună de raportare, ratele dobînzilor la credite au crescut atît în valută națională, cît și în valută străină, notează Noi.md.


Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), rata medie ponderată a dobînzii la creditele noi acordate în moneda naţională în luna ianuarie 2018 a constituit 9,8 la sută, diminuîndu-se cu 1,75 puncte procentuale faţă de perioada similară a anului precedent.


În acelaşi timp, comparativ cu luna precedentă, rata medie ponderată a dobînzii la creditele acordate în moneda națională a crescut cu 0,22 puncte procentuale. Creditele acordate pe termene de la 2 pînă la 5 ani au fost cele mai atractive. În luna ianuarie 2018, ponderea lor a constituit 45,93 din volumul total al creditelor în moneda naţională.


De menționat că rata medie a acestor credite a fost de 9,55 la sută (în creștere cu 0,38 puncte procentuale faţă de luna anterioară). Ponderea majoră a creditelor noi acordate în moneda naţională, 55,83 la sută din volumul total al creditelor în moneda naţională, le-a revenit creditelor acordate persoanelor juridice, cu o rată medie de 10,20 la sută. În același timp, persoanelor fizice, inclusiv persoanele fizice care practică activitate, le-au fost acordate credite în moneda națională cu o rată medie de 9,3 la sută.


Rata medie ponderată a dobînzii la creditele noi acordate în valută în perioada de referință a constituit 4,94 la sută, fiind cu 0,32 puncte procentuale inferioară celei din luna ianuarie 2017. Comparativ cu luna anterioară, rata medie a crescut cu 0,28 puncte procentuale.


În luna de raportare, creditele noi în valută au fost reprezentate, preponderent, de creditele acordate persoanelor juridice, cu o rată medie de 4,9 la sută, constituind 97,67 la sută din totalul creditelor în valută.


Cele mai solicitate credite în valută au fost creditele pe termene de la 2 pînă la 5 ani (51,13 la sută din totalul creditelor în valută), fiind acordate cu o rată medie a dobînzii de 5,02 la sută.


 


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load