TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Concesionarea Aeroportului: "Instituțiile care trebuiau să apere interesele statului, nu au făcut-o"

Concesionarea Aeroportului: "Instituțiile care trebuiau să apere interesele statului, nu au făcut-o"

Ședința Curții de Conturi (CC) a analizat, vineri, raportul de audit al concesionării Aeroportului Internațional Chișinău în vederea încheierii și executării acestuia.

Membrii CC au adresat, în ședinșa de vineri, diverse întrebări reprezentanților statului responsabili pentru semnarea contractului de concesionare, scrie Anticoruptie.md.

Autoritatea Aeronautică Civilă nu a fost la curent cu toate prevederile contractului, iar Comisia de Monitorizare nu și-a îndeplinit în totalitate atribuțiile. O altă neregularitate ține de investițiile Avia Invest și de lipsa informării suficiente ale celor prezenți, astfel au rămas și întrebări fără răspuns.


„Se formează o concluzie că instituțiile statului, care trebuie să acționeze și să apere interesele acestui stat nu acționează. Nimeni nu își atribuie nimic. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Aeroportul Internațional Chișinău rămîne a fi proprietatea statului. Dar așa abordare este inexplicabilă”, a punctat Marian Lupu, președintele CC, scrie Anticoruptie.md.

„Comisia de Monitorizare este unica structură împuternicită să urmărească investițiile făcute de concesionar la Aeroportul Internațional Chișinău, iar eficiența și obictivitatea Comisiei este pusă sub semnul întrebării. Președintele și vicepreședintele acesteia au fost la cîrma Agenției Proprietăți Publice (APP) și aici atest o situație de conflict de interese”, a declarat Viorel Chetraru, vicepreședintele Curții de Conturi.

Potrivit prevederilor contractuale, Comisia de Monitorizare trebuia să se convoace o dată pe semestru, iar auditul a scos la iveală că, timp de doi ani din 2014 pînă în 2016, Comisia a avut doar o ședință.

Avia Invest, a procurat un automobil în valoare de jumătate de milion de lei. Întrebați cum această achiziție poate influența eficiența activității instituției, membrii prezenți au răspuns că „în viitor nu vor mai fi astfel de cumpărături”.

Constatările de la ședința Curții de Conturi vor fi transmise factorilor de decizie care vor determina următoarele acțiuni.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load