Companiile mari din Moldova vor fi supuse unui audit energetic

Companiile mari din Moldova vor fi supuse unui audit energetic

Guvernul a aprobat proiectul de lege cu privire la eficiența energetică, relatează Noi.md.


Potrivit prim-ministrului, Chiril Gaburici, documentul a fost elaborat în contextul acțiunilor întreprinse de către Ministerul Economiei și Infrastructurii privind armonizarea legislației Republicii Moldova în domeniul eficienței energetice cu acquis-ul Uniunii Europene din sectorul respectiv, și anume de transpunere a Directivei europene cu privire la eficiența energetică, precum și a angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Tratatului Comunității Energetice și a Acordului de asociere.


„În ultimii trei ani, Guvernul a transpus un șir de directive europene în domenii precum performanța energetică a clădirilor, proiectarea ecologică, energia termică. Prin acest proiect de lege ne propunem adoptarea unui nou cadru primar cu privire la eficiența energetică, un cadru complex și, totodată, care vine să reformateze modul în care acest domeniu este abordat”, a spus ministrul Chiril Gaburici în cadrul ședinței de Guvern.


Prevederile proiectului de lege se referă la implementarea conceptului de „scheme de obligații de eficiență energetică”; consolidarea rolului exemplar al clădirilor publice; elaborarea auditului energetic de către marile companii din economia națională, în calitate de instrumente de conștientizare a importanței consumului rațional, dar și a oportunităților existente de raționalizare a acestuia; fortificarea rolului autorităților publice locale în implementarea politicilor de eficiență energetică, implicit a managerilor energetici; promovarea eficienței energetice în procedurile de achiziții publice; promovarea contractelor de performanță energetică etc.


O altă componentă importantă a proiectului este revizuirea cadrului instituțional de implementare a politicilor în domeniul eficienței energetice, pentru consolidarea capacității autorității de implementare. Mai exact, va fi reorganizată Agenția pentru Eficiență Energetică prin fuziune (absorbție) cu Fondul pentru Eficiență Energetică (în calitate de instituție absorbită).


Aprobarea proiectului de lege cu privire la eficiența energetică este și o condiționalitate inclusă în tranșa a doua din programul de asistență macrofinanciară al Uniunii Europene pentru Republica Moldova.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load