Cîți bani vor fi alocați pentru dezvoltarea regiunilor în 2018

Cîți bani vor fi alocați pentru dezvoltarea regiunilor în 2018

În Moldova, aproximativ 185 de milioane de lei vor fi alocați pentru implementarea proiectelor de dezvoltare regională în acest an.


O astfel de decizie a luat Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale, care, în cadrul unei ședințe, a aprobat Planul anual de finanțare pentru anii 2017-2020 și a cheltuielilor operaționale ale agențiilor de dezvoltare regională, relatează Noi.md.


Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare regională urmează a fi utilizate mijloacele din Fondul național de dezvoltare regională (FNDR) și ale partenerilor de dezvoltare.


Conform proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2018, în FNDR sînt alocate mijloace financiare în valoare de 200 de milioane de lei. În context, a fost aprobată propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor de alocare a mijloacelor financiare ale FNDR preconizate pentru anul 2018 pentru implementarea proiectelor de dezvoltare regională, în sumă de circa 185 de milioane de lei, precum și pentru cheltuieli operaționale ale agențiilor de dezvoltare regională Nord Centru, Sud și UTA Găgăuzia, circa 15 milioane de lei.


Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, a specificat că banii vor fi oferiți pentru realizarea a 35 de proiecte din următoarele domenii de intervenție: infrastructura drumurilor regionale și locale, aprovizionarea cu apă și sanitație, managementul deșeurilor solide, dezvoltarea infrastructurii de afaceri, sporirea atractivității turistice,  eficiența energetică a clădirilor publice.


Totodată, în cadrul ședinței s-a convenit ca proiectele din domeniul susținerii dezvoltării sectorului privat să fie considerate ca prioritare, în mod special, cele legate de crearea și dezvoltarea condițiilor de activitate a zonelor economice libere, parcurilor industriale și incubatoarelor de afaceri.


De asemenea, din numărul total de proiecte propuse spre finanțare pentru anul 2018, care vor fi inițiate sau în derulare, sînt: în regiunea Nord – 11 proiecte, Centru – 13, Sud – 7 și UTA Găgăuzia – 4 proiecte.


Menționăm că la selectarea proiectelor s-a ținut cont de anumite criterii și anume: cofinanțarea din alte surse, punctajul acumulat în cadrul evaluării de către comisia interministerială, nivelul de pregătire a proiectului pentru lansarea imediată a achizițiilor publice și existența documentației tehnice actualizate.


 Amintim că, FNDR este creat din alocațiile anuale din bugetul de stat, ca linie distinctă pentru politica de dezvoltare regională, care constituie 1% din veniturile aprobate ale bugetului de stat pe anul respectiv minus fondurile speciale.


 


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load