Cîți bani au ajuns în bugetul Moldovei din privatizări în anul 2017?

Cîți bani au ajuns în bugetul Moldovei din privatizări în anul 2017?

Veniturile din privatizări, transferate la bugetul de stat al Republicii Moldova, în anul 2017, au însumat 166,4 milioane de lei.


Despre acest lucru a comunicat directorul adjunct al Agenției Proprietății Publice, de pe lîngă Ministerului Economiei, Dorina Cebotarean, care a prezentat informațiile despre rezultatele privatizării proprietăților publice pentru anul 2017, transmite Noi.md.


Ea a menționat că anul trecut s-au desfășurat 3 runde de privatizări ale proprietăților publice ale statului, în cadrul cărora au fost puse în vînzare 73 de obiecte (majoritatea, în mod repetat), inclusiv 25 de pachete de acțiuni la Bursa de Valori, 16 obiecte pentru concursurile comerciale, 29 obiecte la licitații, 3 obiecte la concursurile investiționale.


În rezultat, au fost privatizate 16 obiecte, inclusiv pachetele de acțiuni ale statului a 10 societăți pe acțiuni (Î.S. "Glass Container Company" S.A.(31,415%), S.A. "Floare-Carpet" (59,486%), S.A. "Fabrica de unt și brînzeturi din Vulcănești "InLav" (13,331%), S.A. "Autoservice din Pîrlița" (7,360%), S.A. pentru cumpărarea și vînzarea de produse agricole "Livada" (0,748%); S.A. "Agromec-Zăbriceni" (0,078%), S.A. de cumpărare și vînzare "Agroindservice" (0,064%); S. A. "Întreprinderea de colectare și desfacere Anenii Noi"(3,507%); S.A. "Petrol-Comerț" (100,00%); S.A. "Fabrica de unt din Florești" (0,365%), 3 complexeîn proprietate unică (Î.S. "Centrul de Reproducere a Păsarilor - Abaclia", Î.S."Vibropribor", întreprinderea de stat de tranzacționare Yatie Compania Store „Fantezie“), precum și 3 construcțiile neterminate (cinematograful or. Taraclia, clădirea administrativă a Institutului de Microbiologie și Virusologie, cu terenurile adiacente din mun. Chișinău, de pe b-dul Dacia, 59; ambulatoriul s. Vălcineț, raionul Călărași).


În această perioadă au fost monitorizate 77 de acorduri de parteneriat public-privat și de concesiune, înregistrate în Registrul patrimoniului public. Au fost aprobate studiile tehnice de fezabilitate pentru 9 proiecte de parteneriat public-privat; a fost făcută monitorizarea a 13 contracte de vînzare-cumpărare a obiectelor de proprietate publică de stat privatizate la licitații; a fost aprobată privatizarea a 18 spații nerezidențiale, care au fost date în chirie; au fost încheiate 6 acorduri de cumpărare-vînzare și 2 contracte de închiriere a terenurilor adiacente ale obiectelor de proprietate privată, precum și alte activități conexe.


Veniturile din privatizare, transferate la bugetul de stat în anul 2017 au constituit 166 milioane 444,1 mii lei, iar cheltuielile pentru restructurare, lichidare și privatizare ale obiectelor de proprietate publică - 1 milion 303 mii lei, care includ servicii pentru evaluarea obiectelor de proprietate publică a statului, serviciile birourilor cadastrale teritoriale, monitorizarea obligațiilor contractuale, serviciile de publicare a mesajelor de informare, organizarea și desfășurarea Conferinței Moldo-germane cu tema "Managementul și privatizarea proprietății publice".


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load