COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cît de întrebate sînt serviciile online oferite de CNAS

Cît de întrebate sînt serviciile online oferite de CNAS

Casa Națională de Asigurări Sociale continuă să-și extindă interacțiunea cu cetățenii prin intermediul serviciilor electronice.

În cadrul Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice (Serviciul MPay) a fost dezvoltat şi implementat serviciul de achitare a contribuţiilor de asigurări sociale de stat, inclusiv a majorărilor de întîrziere şi amenzilor, aferente bugetului asigurărilor sociale de stat, transmite IPN.

Serviciul MPay deține calitatea de mecanism unic de achitare a serviciilor publice, colectare a impozitelor, taxelor, amenzilor și majorărilor de întîrziere (penalităților). De asemenea, este vorba și despre alte plăți la bugetul public național cu ajutorul instrumentelor de plată disponibile conform legislației cum ar fi: carduri bancare, terminale de plată, sisteme e-banking și plăți în numerar.

CNAS recomandă plătitorilor de contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat să beneficieze de principalele avantaje ale plăţilor electronice, cum ar fi operativitatea şi confortul oferit utilizatorilor şi să achite plăţile aferente bugetului asigurărilor sociale de stat prin intermediul Serviciului MPay, mai ales în această perioadă de pandemie COVID-19, cînd este recomandată evitarea aglomerărilor.

În prezent, CNAS prestează numeroase servicii electronice. Astfel, prin site-ul oficial a instituţiei www.cnas.md sau prin portalul serviciilor publice https://servicii.gov.md/, familiile cu copii pot depune în mod electronic cererea pentru stabilirea mai multor tipuri de indemnizaţii. Pritnre acestea se numără indemnizaţia unică la naşterea copilului; indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului (pentru persoanele asigurate) – pînă la împlinirea vîrstei de trei ani şi pînă la împlinirea vîrstei de doi ani şi două luni; indemnizaţia lunară pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de doi ani (pentru persoanele neasigurate); indemnizaţia paternală; indemnizaţia lunară de suport pentru creşterea pînă la vîrsta de trei ani a copiilor gemeni sau a mai mulţi copii născuţi dintr-o singură sarcină.

Unul dintre primele servicii electronice este ACCES CPAS, prin care fiecare angajat poate verifica virarea plății primelor de asigurare de către angajator. Anume aici, în Registrul de stat al evidenței individuale în sistemul public de asigurări sociale, s-au acumulat informații despre aceste contribuții, începînd cu 1 ianuarie 1999.

Tot pe pagina web a instituţiei poate fi accesat ,,Calculatorul vîrstei de pensionare”. Acest serviciul electronic ajută viitorii pensionari să-şi determine vîrsta necesară de pensionare precum şi data ieşirii la pensie, în special în cazul femeilor, pentru care vîrsta de pensionare creşte anual cu șase luni.

Alt serviciu electronic –,,Statutul certificatului de concediu medical”, poate fi accesat de beneficiarii de indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă pentru a verifica statutul certificatului de concediu medical.

Aplicația ,,Calculator pensie” va ajuta persoanele asigurate să calculeze în mod independent care va fi viitoarea pensie, să zicem, după 2, 5 sau 7 ani de muncă, cu un salariu sau altul. Pentru a face acest lucru, trebuie doar să introduceți datele personale și să specificați experiența de lucru pînă în 1999.

Pentru a determina numărul contului personal de asigurări sociale, a fost elaborat serviciul electronic ,,Extrage CPAS”, utilizat cel mai frecvent de agenții economici. Printr-o altă aplicație, e-Petitii, de pe site-ul CNAS cetățenii pot depune o petiție online.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load