COVID-19 în MOLDOVA

Cînd va scădea prețul la gaz? Precizările Moldovagaz

Cînd va scădea prețul la gaz? Precizările Moldovagaz

Prețul la gazele naturale importate din Rusia prognozat pentru trimestrul patru este de 100 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi.

În aceste condiții, se așteaptă o scădere substanțială a costului în raport cu trimestru trei, cînd prețul calculat de furnizare a gazelor naturale este de 133,56 dolari SUA. Explicația a fost făcută de Moldovagaz, notează sputnik.md.

„Pentru comparație, în Turcia, care posedă 3 itinerare de furnizare a gazelor naturale (din Rusia, Iran și Azerbaidjan), Federația Rusă furnizează gazele naturale pe baza contractului de lungă durata, la un preț de 188,62 dolari SUA pentru o mie de metri cubi în trimestrul III. Iranul - 191,73 dolari SUA pentru o mie de metri cubi, iar Azerbaidjanul – 180,67 dolari SUA pentru o mie de metru cubi”, menționează furnizorul.


Întreprinderea a comentat mesajele de pe rețelele de socializare, unde se vorbește despre un preț de 54 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi de gaz. Potrivit furnizorului, acest preț este stabilit de Gazprom pentru vînzarea angro către anumite subiecte federale. Gazele achiziționate în baza acestui preț sînt preconizate pentru vînzarea ulterioară populației.

„În cazul pieței en gros a gazelor naturale pentru vînzarea acestuia altor consumatori, prețul este stabilit în funcție de cerere și ofertă”.

Moldovagaz a descris în detaliu modul în care este format prețul combustibilului albastru livrat pînă la granița Republicii Moldova. Astfel, în cazul în care se analizează achiziția gazelor naturale la Bursa de mărfuri și materie primă internațională din Sankt-Petersburg, atunci prețul gazelor naturale va constitui 48 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi.

La acesta se adaugă 37 de dolari pentru o mie de metri cubi - tariful pentru folosirea gazoductelor magistrale ale SA „Gazprom”, în cazul acordării serviciilor de transport de gaze naturale pentru furnizarea ulterioară a acestora consumatorilor aflați peste hotarele Federație Ruse si ai țărilor-membre ale Uniunii Vamale.

Încă 29 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi va costa transportarea gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei de la punctul Sudja pînă la punctul Grebeniki din regiunea Odesa, în baza tarifelor pentru rezervarea capacităților anuale. „În cazul în care este vorba de transportarea anumitor volume de gaze naturale cu rezervarea capacităților zilnice, atunci în luna august tariful va constitui 33,92 dolari SUA pentru o mie de metri cubi”.

Astfel, prețul final va constitui 114,01 dolari SUA și, respectiv, 118.92 dolari SUA respectiv, în cazul folosirii capacităților zilnice de transportare pe teritoriul Ucrainei.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load