Cînd va evalua UE îndeplinirea condițiilor pentru alocarea primei tranșe de asistență Moldovei

Cînd va evalua UE îndeplinirea condițiilor pentru alocarea primei tranșe de asistență Moldovei

Comisia Europeană va trimite o misiune de evaluare în Moldova în luna februarie curent, pentru a evalua nivelul îndeplinirii condițiilor pentru acordarea țării noastre a primei tranșe în valoare de 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară totală de 100 de milioane de euro.


Acest subiect a fost discutat la întrevederea dintre viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, și vicepreședintele Comisiei Europene, comisarul european pentru moneda euro și dialog social, Valdis Dombrovskis, în cadrul vizitei pe care o întreprinde la Bruxelles, relatează NOI.md.


Principalele subiecte abordate de cei doi oficiali au vizat agenda Republica Moldova – Uniunea Europeană, situația politică internă, aspectele economice, financiare și bancare din Republica Moldova.


Viceprim-ministrul a reiterat angajamentul ferm al Guvernului Republicii Moldova de implementare a Acordului de asociere și de efectuare a reformelor aferente agendei europene. În detalii, a fost discutat subiectul îndeplinirii condiționalităților pentru acordarea asistenței macrofinanciare.


La rîndul său, vicepreședintele Comisiei Europene a încurajat autoritățile moldovene să continue realizarea reformelor, în particular, în partea ce ține de reforma justiției, lupta împotriva corupției și consolidarea sistemului bancar. A fost subliniată necesitatea investigării depline a fraudei bancare.


Totodată, a fost relevată importanța misiunii de evaluare din partea Directoratului General pentru Economie și Finanțe (DG ECFIN), planificată pentru începutul lunii februarie, care va trece în revistă nivelul de îndeplinire a condiționalităților incluse în prima tranșă a programului de asistență macrofinanciară.


Vicepremierul Iurie Leancă i-a adresat lui Valdis Dombrovskis invitația de a vizita Republica Moldova.


 


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load