Chircă: Se creează o panică exagerată în jurul deprecierii leului din ultimele zile

Chircă: Se creează o panică exagerată în jurul deprecierii leului din ultimele zile

Directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă, consideră că se creează o panică exagerată în jurul deprecierii leului care s-a înregistrat în ultimele zile, iar speculanții pieței valutare ar fi în așteptarea unor asemenea agitații.

Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Tema zilei” de la postul de televiziune Canal2, transmite IPN.

Expertul economic spune că această creștere este o fluctuație puțin mai alertă decît cea obișnuită. Potrivit lui, există anumite premise cum ar fi cererea sporită de valută, dar și incertitudinea politică din Republica Moldova. „Eu cred că în continuare leul se va deprecia față de monedele principale, dar sînt fluctuații minime, nici pe departe o fluctuație semnificativă.

Jurnalistul Eduard Robu spune că economia Republicii Moldova este una „sezonieră” cînd iarna se cumpără mai multe resurse pentru încălzire și, respectiv, este mai mare cererea de valută. Primăvara sînt importante cantități semnificative de combustibil pentru lucrările agricole și iarăși este nevoie de valută. Vara, explică jurnalistul, se înregistrează mai multe remitențe de la cetățenii plecați peste hotare, iar toamna sînt exporturi mari de produse agricole.

„Respectiv, avem un deficit de valută primăvara și un excedent vara și toamna. Aceste lucruri se balansează. În plus, am observat că în luna martie Banca Națională a cumpărat valută. Respectiv, am putea spune că este o depreciere controlată pentru a stimula producătorii interni și exportatorii ca mărfurile să devină mai competitive”, a declarat Eduard Robu.

De la începutul lunii, leul moldovenesc s-a depreciat cu 76 de bani în raport moneda unică europeană și a depășit pragul de 20 de lei per un euro.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load