Chicu: Dacă FMI pleacă, o apocalipsă bugetară nu ne ameninţă

Chicu: Dacă FMI pleacă, o apocalipsă bugetară nu ne ameninţă

Dacă FMI părăsește țara, nu există riscuri mari pentru bugetul Moldovei și nu va produce nici o apocalipsă bugetară.


Această opinie a fost exprimată pe o reţea de socializare de către fostul ministru al Finanțelor, actualmente consilier al președintelui Moldovei, Ion Chicu, care a comentat postarea fostului viceprim-ministru, fost ministru al Economiei Moldovei, în prezent – expert independent, Alexandru Muravschi, care a evaluat riscurile pentru bugetul țării în cazul suspendării programului de cooperare cu FMI, rapoarte Noi.md.


„Nu cred că situația este atît de „disperată”, ca să vorbim despre rezilierea acordului cu FMI. Cu toate acestea, nu prea văd riscuri mari pentru buget dacă această organizație va pleca. Nu va veni nicio apocalipsă bugetară, credeţi-mă. Și nu vor fi necesare măsuri anti-criză recomandate de dvs... Anul viitor, se poate aproba în condiții de siguranță bugetul cheltuielilor la nivelul actual, ba chiar cu o creștere mică. Mai mult, nivelul veniturilor va limita deficitul bugetar la 2-3 miliarde. Asta împreună cu proiectele investiţionale. Desigur, finanțarea unui astfel de deficit nu este o problemă. Și acest lucru este realizabil fără rezervele la care faceți referinţă în comentariul dvs.”, a menţionat Ion Chicu.


În opinia sa, Acordul cu FMI poate fi revizuit dacă va exista dorinţa şi capacitatea. Şi nu este nimic grav dacă noul acord va fi aprobat mai tîrziu în acest an, și nu în septembrie, deoarece există încă un acord pentru a prelungi acordul existent cu 3 luni.


„Astfel, cred că ideea cu discutarea acestei probleme la următoarea ședință a Consiliului de Securitate este una prematură. În ceea ce privește abrogarea proiectului de lege privind întoarcerea miliardului, atunci, după cum știți foarte bine, situaţia nu este atît de simplă după cum pare. Guvernul a emis garanții și este obligat să le răscumpere. Alta e că eu personal aș reconsidera rata nejustificat de mare (pentru un astfel de caz), stabilită, apropo, și la „cererea” FMI. Urmînd „sfatul” lor nu prea inteligent, noi am lichidat şi acele 3 bănci, ceea ce ne costă acum vreo zece miliarde. Dar cine nu se supără pe astfel de parteneri, noi nu ne putem permite una ca asta”, a declarat fostul șef al Ministerului Finanțelor, actualmente consilier al președintelui.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load