COVID-19 în MOLDOVA

Chicu: Altă soluție nu avem decît să consolidăm atractivitatea investițională a Republicii Moldova

Chicu: Altă soluție nu avem decît să consolidăm atractivitatea investițională a Republicii Moldova

Șeful Guvernului s-a întîlnit cu președinții de raioane, unde vor fi create cele 16 Platforme Industriale Multifuncționale.

Ședința a fost organizată cu scopul de a discuta acțiunile tehnice necesare pentru pregătirea fiecărei platforme, în etapa inițială. Guvernul a prevăzut 50 de milioane de lei pentru conectarea terenurilor selectate la utilitățile de infrastructură.

Premierul a accentuat importanța industrializării țării pentru dezvoltarea economică: „Sîntem conștienți că fără a industrializa țara, fără a crea posibilități potențialilor investitori de lansare a producerilor în RM vom continua să fim dependenți de agricultură, de factorul climateric și vom continua să exportăm grîu, în timp ce procurăm produse cu valoare adăugată înaltă de peste hotare”.


La ședință au fost prezentate conceptul programului-pilot și foile de parcurs pentru fiecare platformă cu acțiunile tehnice necesare, pregătite de către Ministerul Economiei și Infrastructurii și ODIMM. Aceasta din urmă a fost desemnată Unitatea de implementare a proiectului. „Trebuie să avem o claritate, să înțelegem în fiecare raion ce și cum trebuie de făcut, pentru că au rămas 4 luni în care este important să reușim să valorificăm toate acțiunile planificate în acest an”, a adăugat premierul, menționînd că la necesitate vor mai fi alocate mijloace financiare pentru conectarea terenurilor la comunicații.

„Este important să fim flexibili în competiția de atragere a investitorilor. Altă soluție nu avem decît să consolidăm atractivitatea investițională a Republicii Moldova”, a mai spus Chicu.

Administrațiile publice raionale din 6 raioane au definitivat procedurile tehnice prevăzute în primă etapă și sînt pregătite să încheie Acordul de colaborare cu ODIMM pentru a purcede la acțiunile prevăzute în etapa a doua. Programul-pilot de creare a PIM în 16 raioane ale țării urmează să fie pus în aplicare în următorii 3 ani. Lansarea programului va contribui la dezvoltarea socio-economică regională a țării, creșterea competitivității și crearea a noi locuri de muncă.

Cele 16 raioane unde vor fi construite platformele sînt: Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cantemir, Criuleni, Dondușeni, Dubăsari, Florești, Glodeni, Ialoveni, Ocnița, Leova, Rîșcani, Sîngerei, Șoldănești și Telenești.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load