Ce se va întîmpla cu prețurile pe piața imobiliară din Moldova în 2020

Ce se va întîmpla cu prețurile pe piața imobiliară din Moldova în 2020

Cel mai probabil asistăm la stabilizarea pieții la limita de jos a prețurilor și pentru 2020 anticipăm o ușoară înviorare a prețurilor. Declarația aparține expertului Veaceslav Ioniță.


Economistul Veaceslav Ioniță spune că încă acum 10 ani a prezis prăbușirea prețurilor la imobile în Capitală.


"Acum 10 ani, cînd prețul la apartamente în municipiul Chișinău a atins cota maximă istorică de 900 euro/m², anticipam o prăbușire a pieței", scrie Ioniță pe pagina sa de Facebook.


Economistul declară că s-a întîmplat exact așa: din 2008 pînă în prezent, prețurile la imobile în Chișinău au scăzut de 3,4 ori, atenție!, în valori reale, nu în cifre absolute.


"Formal vorbind, prețul nu a scăzut tare, în 10 ani el s-a redus cu doar 380 de euro/m², de la 900 de euro/m² în trimestrul patru din 2008 la 520 de euro/m² în primul trimestru al anului 2019. Dacă mai ține cont și de cursul valutar, atunci lucrurile practic nu s-au schimbat cu nimic. În 2008 apartamentul costa 12,3 mii lei/ m², iar în 2019 - 10,1 mii lei/ m². De fapt, pe tot parcursul ultimilor 10 ani, prețul a fost de cam 10-12 mii lei/ m²", constată Ioniță.


Însă expertul ne atenționează faptul că, dacă prețurile în cifre absolute au rămas cam aceleași la imobiliare, atunci au crescut costurile în construcții, de pe o parte, și veniturile populației, pe de altă parte: "În această perioadă, costurile în construcție și costul vieții s-a schimbat esențial. În ultimii 10 ani, conform datelor oficiale ale Biroului Național de Statistică, lucrările de construcții au crescut de 1,7 ori. Tot în această perioadă, salariile au crescut de 2,6 ori, cea ce a majorat esențial costurile pentru companiile de construcție".



 


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load