Ce riscă funcționarii care nu au depus pînă acum declarațiile de avere și interese

Ce riscă funcționarii care nu au depus pînă acum declarațiile de avere și interese

Mai puțin de 10 mii de persoane și-au depus pînă acum declarațiile de avere și interese personale pentru anul 2018, ceea ce constituie circa 15% din numărul total al subiecților declarării.


Din acest considerent, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) recomandă subiecților declarării să se grăbească și să nu lase pentru ultimele zile completarea acesteia, transmite bizlaw.md


ANI susține că procesul de depunere a unei declarații este unul relativ simplu, persoana trebuie să se asigure că are semnătura electronică valabilă și că dispune de toate documentele care certifică proveniența veniturilor ce urmează a fi declarate.


Experiența anilor trecuți arată că majoritatea subiecților declarării amînă momentul depunerii declarației pentru ultimele zile înainte de termenul limită, adică 31 martie, fapt care poate supraîncărca sistemul ”E-Integritate”.


Pentru a se asigura că depun declarația corect, persoanele pot consulta pagina oficială a Autorității unde vor găsi Regulamentul privind completarea declarației on-line, Ghidul pentru subiecții declarării privind depunerea on-line a declarațiilor, secțiunea Întrebări/Răspunsuri, dar și contactele telefonice ale angajaților ANI dispuși să ofere consultanță.


Precizăm că, nedepunerea declarației de avere și interese personale în termenul și în modul stabilit de lege, inclusiv după notificarea inspectorului de integritate, precum și refuzul subiectului declarării de a depune declarația constituie temeiuri pentru încetarea mandatului sau a raporturilor de muncă. Totodată, depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale se sancționează cu amendă de la 30 la 60 de unități convenționale (1.500 – 3.000 lei), iar nedepunerea acesteia - cu amendă de la 60 la 90 de unități convenționale (3.000 – 4.500).


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load