X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Ce promit autoritățile comercianților cu amănuntul care vor renunța la patente

16 sep. 2020,, 18:25   Economie
3010 0

Ministerul Economiei și Infrastructurii a promis condiții mai avantajoase celor care vor renunța la patente și vor trece la o altă formă organizatorică – „activitatea independentă”.

Inclusiv un moratoriu la controale și scutirea de impozit pe venit.

Potrivit newsmaker.md, jucătorii pieței au calificat acest lucru drept o păcăleală, iar experții se îndoiesc că noile condiții vor atrage comercianții cu amănuntul – principala categorie a titularilor de patente pe care se bazează Guvernul.

Ce li s-a promis întreprinzătorilor

Ministerul Economiei și Infrastructurii a promis să facă „activitatea independentă” cea mai atractivă formă organizatorică pentru comercianții cu amănuntul.


La 15 septembrie Ministerul a comunicat că a elaborat o serie de modificări la legislație pentru cei care vor desfășura comerțul în calitate de „activitate independentă”. Pentru ei va fi introdus un moratorii la controale și scutirea de impozitul pe venit, vor fi reduse sancțiunile fiscale, va fi majorat plafonul anual la vînzări efectuate în baza activității independente de întreprinzător de la 600 mii lei pînă la 1,2 milioane de lei.

Pe lîngă aceasta, Ministerul Economiei prevede să elaboreze pînă în decembrie 2021 un program de susținere a dezvoltării afacerilor titularilor de patente.

Ce se întîmplă cu patente în prezent

În Moldova forma juridică „activitatea independentă” a fost introdusă în 2017 drept o alternativă patentelor. Aceasta a fost creată în primul rînd pentru comerțul cu amănuntul. Autoritățile deja de cîțiva ani încearcă să oblige comercianții cu amănuntul să folosească aparatele de casă, prelungind totodată posibilitatea de a desfășura comerțul în baza patentei. Ultima oară aceasta a fost prelungită pînă la finele anului 2022.

Migrarea la „activitatea independentă” poate fi efectuată prin depunerea unei cereri la Serviciul Fiscal și înregistrarea într-un caiețel simplu a volumului de mărfuri vîndute zilnic. Totodată folosirea aparatului de casă este obligatorie. Se propunea ca impozitul pentru această categorie de contribuabili să fie stabilit la nivelul de 1 la sută din venitul din vînzări, dar nu mai mic de 3 mii de lei anual.

Prețul patentei pentru comerțul cu amănuntul constituie de la 200 la 700 de lei lunar în funcție de oraș.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, în decembrie 2019 numărul titularilor care dețin cel puțin o patentă valabilă a fost de peste 14 mii, iar numărul persoanelor fizice înregistrate la SFS cu „activitate independentă” - de circa 1,6 mii. Se estimează că în următorii doi ani, circa 7 mii de patentari în comerț vor alege „activitatea independentă” sau alte forme de antreprenoriat.

Ce părere au businessmenii și economiștii

Într-o discuție cu NM șeful Asociației Businessului Mic Eugen Roșcovanu a calificat inițiativa autorităților drept o păcăleală. „Această „activitate independentă” este birocratizată în fiecare an. Este o încercare de a înșela oamenii care își desfășoară activitatea în baza patentei”, spune Roscovanu.
Potrivit acestuia, este mult mai dificil să faci business, desfășurînd „activitate independentă”, decît să muncești în baza unei patente. Pentru aceasta este necesar, în special, să plătești serviciile unui contabil.

„În baza patentei activează oamenii a căror afacere aduce venituri foarte mici. Dacă ei vor plăti un contabil, nu vor avea niciun profit”, a subliniat el. El a adăugat că știe despre cazurile în care titularii de patente au încercat să treacă la activitate independentă, dar au revenit din nou la patentă.
Doctorul în economie Tatiana Lariușina consideră că este puțin probabil ca măsurile propuse de Guvern să-i convingă pe cei care desfășoară activitatea de comerț cu amînuntul în baza unei patente. În opinia ei, totuși, acestea ar putea să accelereze trecerea la activități independente a celor care activează în domeniul serviciilor.

„Această problemă ar trebui privită în complex. Trebuie să înțelegem că mulți importatori mari folosesc comercianții care activează în baza patentelor drept unul dintre canalele lor de vînzare. Mai degrabă, aceste măsuri pot stimula o altă categorie de lucrători independenți să treacă la activitate independentă. De exemplu, frizerii”, a remarcat Lariușina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?