COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ce pierderi a înregistrat Moldovagaz în 2019

Ce pierderi a înregistrat Moldovagaz în 2019

În anul 2019, SA Moldovagaz a înregistrat un profit de 22,4 milioane de lei, în scădere de aproape 8,5 ori faţă de anul 2018, arată raportul financiar al furnizorului de gaze, aprobat în cadrul Adunării generale a acționarilor întreprinderii din 24 iulie.

Totodată profitul grupului de companii Moldovagaz, inclusiv întreprinderile afiliate, a constituit 94,3 milioane de lei, transmite mold-street.com.

Potrivit serviciului de presă al companiei, veniturile SA Moldovagaz au constituit 5,46 miliarde de lei, din care 4,62 miliarde lei sînt veniturile financiare din vînzări. Cheltuielile companiei se cifrează la 5,44 miliarde de lei.


În comparație cu anul 2018, profitul întreprinderii Moldovagaz a scăzut cu peste 169 milioane de lei, ceea ce se datorează creșterii prețurilor de achiziție la gazele naturale, precum și diferenței negative a cursului valutar la calcularea datoriei fața de Gazprom și Factoring Finance OOO.

În conformitate cu legislația și actele statutare ale întreprinderii, plata dividendelor acționarilor nu poate fi efectuată, avînd în vedere faptul că activele nete ale SA Moldovagaz în mărime de 2,15 miliarde lei (125,1 milioane dolari) sînt mult mai mici în comparație cu capitalul statutar.

Potrivit hotărîrii Adunării generale, majoritatea profitului Moldovagaz în mărime de 21,26 milioane de lei (95%) va fi direcționată la acoperirea pierderilor din anii trecuți, care constituie 2 miliarde 391 milioane de lei. Totodată 1,2 milioane de lei (5% din profit), se vor transfera la capitalul de rezervă al întreprinderii.

Întreprinderea mixtă moldo-rusă SA Moldovagaz a fost fondată în anul 1999. Gigantul rus Gazprom deține 50% din acțiuni (145,3 milioane dolari), Agenția Proprietății Publice - 35,33% (102,7 milioane dolari), autorităţile din regiunea din stîngă Nistrului - 13,44% (39 milioane dolari), iar persoanele fizice și juridice 1,23% (3,5 milioane dolari).

De notat că la Adunarea generală a acţionarilor nu a venit nici-un reprezentant de la Moscova, din partea acţionarului majoritar, adică din partea Gazprom. Motivul este pandemia de Covid-19.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load