Ce inflație așteaptă BNM pentru anul curent și anul următor?

Ce inflație așteaptă BNM pentru anul curent și anul următor?

Banca Națională a Moldovei și-a redus prognoza pentru rata medie anuală a inflației pentru anul 2019 de la 5,4% la 4,9%, iar pentru 2020 a majorat-o de la 4,9% la 5%.


Acest lucru este menționat în Raportul asupra Inflației, primul din acest an, publicat de Banca Centrală, transmite Noi.md.
BNM menționează că, potrivit noii runde de prognoză, inflația medie anuală pentru anul curent și anul următor va fi de 4,9% și, respectiv, 5%, ceea ce este cu 0,5 puncte procentuale mai puțin decît prognoza anterioară pentru anul 2019 și cu 0,1 p.p. mai mult față de runda anterioară de prognoză pentru 2020.


Banca Națională a Moldovei a precizat că riscurile și incertitudinile asociate prognozei inflației reies din evoluția prețurilor internaționale la petrol și din încetinirea ritmurilor de creștere a economiei mondiale.


Riscurile interne provin din recolta anului 2019, termenelor și mărimii ajustării tarifelor la serviciile reglementate și posibila reducere a prețurilor la medicamente.


Riscurile și incertitudinile cu privire la noua rundă de prognoză, analiza evoluției inflației și a factorilor care o influențează, analiza activității economice și aspectele promovării politicii monetare sînt descrise detaliat în Raportul asupra Inflației, primul din acest an.
Trebuie de remarcat că inflația anuală în Moldova în 2018 a fost de 0,9%, reprezintînd cel mai mic indicator din ultimii 9 ani.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load