Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ce impact economic a avut Acordul de Asociere cu UE?

7 iul. 2019,, 12:00   Economie
3119 2

După cinci ani de implementare a Acordului de asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, Expert-Grup constată că exporturile totale au crescut cu peste un miliard jumate de dolari americani sau cu 34% față de perioada de pînă la semnarea documentului.

Uniunea Europeană și-a consolidat pozițiile drept principală piață de desfacere pentru exportatorii moldoveni.

Potrivit experților economici de la Expert-Grup, exportatorii de produse agroalimentare au beneficiat mai mult de Acordul de Asociere cu UE în comparație cu cei care fac produse industriale.În perioada 2015-2018, exporturile de produse agroalimentare au crescut cu 820 milioane de dolari față de anii 2011-2014, în timp ce exporturile produselor industriale au crescut cu 761 milioane de dolari sau cu 26%.

Comerțul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană a devenit mult mai echilibrat datorită creșterii rapide a exporturilor pe piața UE și a reducerii importurilor de produse industriale din UE. Nivelul de acoperire a importurilor cu exporturi a crescut de la 47% pînă la 66%, în timp ce a scăzut comerțul cu CSI, iar în raport cu alte state – a crescut de două ori mai lent.

Pe lîngă performanțele pozitive ale comerțului extern de la semnarea Acordului de Asociere cu UE, experții economici susțin că există îngrijorări privind concentrarea exporturilor de produse industriale pe o singură piață: Romînia, iar peste jumătate din exporturile de produse agroalimentare sînt orientate doar pe trei piețe: Romînia, Italia și Marea Britanie.


În următorii cinci ani, Expert-Grup precizează că politicile publice în contextul implementării Acordul de Asociere cu UE trebuie să țintească două priorități strategice: asigurarea continuității și ireversibilității creșterii cantitative a exporturior pe piața UE; sporirea calității exporturilor pe piața UE prin creșterea diversificării și valorii adăugate generate de acestea pentru economie.

Pentru a realiza prioritățile, experții economici consideră că promovarea atractivității investiționale a Moldovei peste hotare ar trebui să țintească domenii de producere cu valoare adăuată înaltă, în special în activitățile care folosesc materia primă locală pentru procesare. Totodată, aceștia cred că este necesar să fie modernizată infrastructura calității, prin sporirea eficienței Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor în facilitarea exporturilor de produse agroalimentare, precum și modernizarea și extinderea rețelei de laboratoare de certificare a conformității produselor agroalimentare cu cerințele UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?