COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ce ce depinde dezvoltarea durabilă a economiei Moldovei?

Ce ce depinde dezvoltarea durabilă a economiei Moldovei?

Perspectivele dezvoltării durabile a economiei moldovenești au legătură directă cu două teme de importanță majoră: îmbunătățirea mediului instituțional și diversificarea.

Această opinie a fost exprimată de director-adjunct al departamentului de analiză ”Alpari”, Natalia Meliceacova, evaluînd perspectivele de creștere a economiilor diferitor țări ale lumii în condițiile declinului economic global, din cauza căruia va suferi întreaga lume, transmite Noi.md.

Ea a menționat că în principiu, pentru toate țările din spațiul post-sovietic încetinirea economiei UE va fi un factor negativ, însă Europa nu va putea renunța la gazele rusești din lipsa concurenților capabili să livreze volume mari de gaze la prețuri scăzute. Iar țările care au contat pe UE ca pe un panaceu pentru economiile lor slab dezvoltate (se referă nu doar la Ucraina, parțial - și la Georgia, și la Moldova), vor fi nevoite să caute alte piețe de desfacere.


După cu s-a subliniat, perspectivele dezvoltării stabile a economiei Moldovei țin de două teme de importanță majoră: îmbunătățirea mediului instituțional și diversificarea.

Reformele instituționale trebuie să contribuie la finalizarea logică a dezoligarhizării economiei, sporirea eficienței banilor publici, sporirea eficienței sistemului bancar, dezvoltarea sectorului financiar, stimularea investițiilor în provincie, dar și în substituția importurilor și reformele sectorului energetic.

Este importantă stimularea dezvoltării businessului mic și mediu, care vizează crearea unor noi locuri de muncă, dar și a industriei mari, orientate spre export, în acele ramuri care s-au mai păstrat în țară și au perspective de dezvoltare. Anume noile locuri de muncă pot contribui la revenirea forței de muncă în țară.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load