Care este cifra de afaceri a întreprinderilor inovatoare din Moldova

Care este cifra de afaceri a întreprinderilor inovatoare din Moldova

Vînzările întreprinderilor inovatoare din Moldova în anul 2016 s-au cifrat la 5 miliarde 211,7 milioane de lei.


În același timp, 52% din această sumă a fost obținută din vînzarea de noi produse destinate pieței și 48% din vînzarea de noi produse pentru întreprinderi, relatează NOI.md.


Acest lucru îl demonstrează rezultatele unui studiu statistic al inovării în domeniul industriei și al serviciilor, realizat pentru prima dată de Biroul Național de Statistică (BNS) în 2017.


Potrivit BNS, în urma activității de inovare, întreprinderile au obținut cifra de afaceri aferentă produselor noi în anul 2016 în sumă de 5211,7 mil. lei, din care 52% revine produselor noi destinate pentru piață, iar 48% - produselor noi pentru întreprindere.


Cifra de afaceri din activitatea de inovare în domeniul industriei a constituit 3385,7 milioane de lei (65% din totalul cifrei de afaceri), iar în servicii – 1826,0 milioane de lei (35% din totalul cifrei de afaceri).


Ponderea cea mai mare a cifrei de afaceri aferente produselor noi pe activități economice revine industriei prelucrătoare – 64%, informații și comunicații – 27%, comerț cu ridicata – 6%.


Din totalul cifrei de afaceri aferente produselor noi, 64% revin întreprinderilor mari cu 250 de salariați, iar 36% revin întreprinderilor mici și mijlocii cu 10-249 de salariați.


În domeniul industriei cifra de afaceri aferentă produselor noi a sectorului ÎMM a constituit 1345,7 mil. lei, iar în domeniul serviciilor – 512,7 mil. lei.


În anul 2016, valoarea totală a cheltuielilor pentru activitatea de inovare a constituit 1190,0 mil. lei, din care 52% revin achizițiilor de utilaj, echipament și software; 39% - pentru activități de cercetare-dezvoltare realizate cu forțe proprii, 6% - achiziții de cunoștințe externe (invenții brevetate și nebrevetate, licențe, know-how, drepturi de autor etc.).


Din totalul de cheltuieli aferente activităților de inovare, 55% revin întreprinderilor din domeniul industriei (din care 53% - industriei prelucrătoare), 45% - întreprinderilor din domeniul prestării serviciilor (din care: transport și depozitare – 20%; informații și comunicații – 17%).


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load