Care a fost volumul transferurilor bănești în Moldova în anul 2017

Care a fost volumul transferurilor bănești în Moldova în anul 2017

Din ce în ce mai multe mijloace bănești vin în Moldova din străinătate de la migranții de muncă și de la alte categorii de cetățeni.


Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în anul 2017, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 1 miliard 199, 97 milioane de dolari SUA, cu 11, 2 la sută mai mult decît în aceeași perioadă a anului precedent, informează NOI.md.


Totodată, în luna decembrie 2017 volumul transferurilor mijloacelor bănești de acest fel a constituit 106,22 mil. dolari SUA (în creștere cu 13 la sută comparativ cu decembrie anul trecut.


În structura transferurilor valutarecontinuă să domine dolarul SUA, ponderea căruia potrivit totalurilor anului 2017 a constituit 48,1 % (în descreștere cu 2,9 p.p., comparativ cu decembrie 2016), urmate de transferurile în euro – 44,4 % (în creștere cu 5.5 p.p.) și cele în ruble rusești – 7,5 % (în descreștere cu 2.6 p.p.).


Potrivit datelor responsabililor Băncii Naționale a Moldovei transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice, prin intermediul băncilor,sînt convertite din moneda inițială de transfer în dolari SUA conform cursul oficial al BNM la data transferului.


Atît proveniența, cît și scopul acestor sume pot avea caracter diferit. Acestea includ, pe lîngă transferurile imigranților moldoveni și alte transferuri monetare:


transferuri locale, inclusiv salariale în favoarea persoanelor fizice rezidente de la reprezentanțele nerezidenților (reprezentanțele instituțiilor financiare internaționale, organizații internaționale, reprezentanțele agenților economici străini) din Republica Moldova; transferuri în favoarea nerezidenților aflați temporar în Republica Moldova; pensii, indemnizații și alimente. Datele BNM nu includ plățile prin intermediul băncilor din regiunile de pe malul stîng al Nistrului.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load