Candu a discutat cu oameni de afaceri din trei raioane ale țării

Candu a discutat cu oameni de afaceri din trei raioane ale țării

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a discutat cu antreprenori din raionul Nisporeni, Ungheni și Strășeni despre oportunitățile create pentru mediul de afaceri, informează Noi.md.


Întîlnirea este prima din seria audierilor parlamentare organizate de Candu pe marginea implementării Acordului de liber schimb cu UE. Demnitarul a prezentat mediului de afaceri beneficiile oferite de peste 20 de programe active finanțate din bugetul public, precum și din surse externe. Discuțiile au mai cuprins implementarea programului PARE 1+1, Fondului de garantare al creditelor, subvenționarea de către stat a creării noilor locuri de muncă. De asemenea, a fost abordată problema forței de muncă și acțiunile întreprinse pentru stimularea, suplinirea și menținerea profesioniștilor în țară. În acest sens au fost analizate proiectele privind învățămîntul dual, tichetele de masă și Programul prima casă.


Totodată, Andrian Candu a discutat cu antreprenorii despre primele efecte ale reformelor, prin care statul își propune să elimine birocrația excesivă. Oamenii de afaceri au subliniat avantajele și economia de timp și bani obținute în urma eliminării a peste 60% din actele permisive privitoare la mediul de afaceri. Antreprenorii au salutat optimizarea numărului instituțiilor cu funcții de control, simplificarea proceselor și reducerea controalelor. Astfel, a fost abordată procedura de introducere a ghișeului unic pentru actele permisive și reducerea de la cinci la unu a numărului de rapoarte pentru salarii, impozite și asigurări. 


La audieri au participat oameni de afaceri din Nisporeni și localitățile din zonă, reprezentanți ai autorităților locale, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției pentru Investiții și Plăți în Agricultură, ODIMM, alte agenții guvernamentale. Oficialii au răspuns la întrebările antreprenorilor, urmînd să revină cu soluții pentru fiecare dintre problemele identificate.


Amintim că, în perioada implementării DCFTA, Uniunea Europeană a devenit principalul partener comercial extern al Republicii Moldova. Exporturile în Uniunea Europeană au crescut pînă la 65,7% în 11 luni ale anului trecut, comparativ cu 46,8% în 2013. Întreprinderile autohtone au beneficiat de programe de finanțare de peste 90 de milioane de euro, împrumuturi în condiții preferențiale și granturi. Audierile parlamentare sînt organizate pentru a identifica beneficiile și deficiențele implementării DCFTA în Republica Moldova din perspectiva oamenilor de afaceri din țară.


 


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load