TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Brînzan: Noul director al „Moldovagaz” este o candidatură de compromis

Brînzan: Noul director al „Moldovagaz” este o candidatură de compromis

Candidatul propus la funcția de președinte al Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”,Vadim Ceban, a fost desemnat pentru această funcție, pentru că este o candidatură „de compromis” între autoritățile de la Chișinău și cele de la Moscova. Asta spune ministrul Economiei Vadim Brînzan, invitat la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8.


„Este un economist foarte bun. A lucrat mai mulți ani la Ministerul Economiei. Este o candidatură de compromis între partea rusă și partea moldovenească. Nu uitați că noi putem propune, dar ei pot refuza. S-a luat o decizie colectivă. S-au discutat mai multe candidaturi și s-a decis că aceasta este o candidatură bună și de compromis”, a argumentat Brînzan.


Oficialul a negat faptul că Vadim Ceban ar fi „omul lui Igor Dodon” și a dat asigurări că funcțiile de șefi la întreprinderile de stat nu sînt partajate pe criterii politice. „Atît timp cît eu mă ocup de asta nu a fost niciodată niciun caz de genul acesta”.


Vadim Brînzan a precizat că actuala guvernare lucrează pe trei dimensiuni, pentru asigurarea R. Moldova cu gaze naturale. Pe de o parte se renegociază contractul cu rușii, pentru ca să fie extins după data de 31 decembrie 2019.


„Trebuie să avem un contract nou cu „Gazprom” cel puțin pe doi ani, să avem timp să finalizăm conducta Ungheni-Chișinău”, a precizat Brînzan.


Pe a doua dimensiune se poartă negocieri cu autoritățile Ucrainei, pentru ca R. Moldova să poată să-și facă rezerve de gaze în țara vecină, iar în al treilea rînd se analizează posibilitatea importului de gaz din Bulgaria.


Vadim Brînzan a vorbit și despre o reformă în domeniul energetic. Autoritățile urmează să creeze compania „Moldova Trans-Gaz”, care să gestioneze toate conductele de gaz. Ea va fi o companie independentă, cu un consiliu de administrare și un director independent.


„Moldovagaz o să rămînă să fie administrator al contractului pe care o să-l aibă cu Gazprom. Putem să deschidem a doua companie broker „Moldovagaz 2”, care să lucreze cu partea ucraineană și de asta ne ocupăm, cu partea bulgară ca să aducem gaz și de la Nord și de la Sud, din Romînia, prin gazoductul Iași-Chișinău.


Referindu-se la datoria Transnistriei pentru gazul rusesc, Vadim Brînzan a spus că Tiraspolul trebuie să negocieze cu partea rusă la acest subiect „să-și achite singuri datoria”.


Amintim că pentru șefia „Moldovagaz” a fost propus Vadim Ceban, care a fost bașcan interimar al Găgăuziei. Acesta a fost la Moscova împreună cu ministrul Economiei și cu președintele Igor Dodon, pentru a discuta cu oficialii ruși despre asigurarea funcționării eficiente a sistemului de aprovizionare cu gaze naturale a consumatorilor din R. Moldova.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load