COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Brînzan: Moldova a cerut introducerea cotelor pentru export în Rusia

Brînzan: Moldova a cerut introducerea cotelor pentru export în Rusia

Ministrul economiei și infrastructurii, Vadim Brînzan, susține că cotele pentru permisele de export în Federația Rusă pe care le oferea statul rus producătorilor moldoveni au fost introduse la insistențele părții moldovenești.

Potrivit lui, aceste cote au fost introduse în anul 2015, pe timpul guvernării Partidului Democrat. Ministrul a explicat că atunci s-a creat o piață neagră pe care permisele s-au vîndut pînă nu demult agricultorilor cu pînă la cinci mii de euro bucata. Pînă în 2015 a existat regim liberalizat de export și atît partea moldovenească, cît și cea rusească nu aveau limite în ceea ce privește permisele de exportare a mărfurilor. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, transmite IPN.

Vadim Brînzan spune că este vorba despre o schemă bine pusă la punct din care s-au stors bani enormi. „Pentru ca să iei marfa de pe deal de la noi, de exemplu, merele, și să le exporți în Federația Rusă, trebuie să angajezi o companie de transport. Pentru ca această companie să meargă în Rusia mai înainte era liber, nu trebuia niciun fel de permis. Din 2015, s-au introdus aceste limite, cote de permise, care sînt practic niște hîrtii ștampilate pe care le primim de la Federația Rusă. Anul acesta, ei ne-au dat nouă 15 mii de permise, noi lor – 10 mii”, a explicat ministrul.

Potrivit lui, cînd au fost introduse aceste permise de exportare a mărfurilor în Federația Rusă au început să fie vîndute agricultorilor și banii mergeau în buzunare concrete ale oamenilor din fosta guvernare. „Asociația Națională Transport Auto le dădea aceste permise, cineva lua mai multe decît trebuie, după aceasta se crea o piață neagră și le vindeau. Prețul ajungea uneori la cinci mii de euro bucata, o foaie de hîrtie, practic, artificial creată”, a declarat Vadim Brînzan.

Ministrul spune că a aflat despre această chestiune în cadrul unei întrevederi recente cu oficiali din Rusia, care i-au comunicat că această cotă de permise a fost introdusă la insistența părții moldovenești. El menționează că a găsit documentul din decembrie 2015 care confirmă că funcționari moldoveni au cerut acest lucru. Vadim Brînzan spune că documentul respectiv a fost semnat de un viceministru al transporturilor de pe atunci.

Vadim Brînzan anunță că actualmente această piață neagră de comercializare a permiselor a fost închisă.

Recent, o parte dintre transportatorii moldoveni au desfășurat acțiuni de protest împotriva faptului că permisele de exports-au terminat în plin sezon de exportare a produselor agricole.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load