TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

BNM și CNPF și-au unit eforturile în educația financiară a populației

BNM și CNPF și-au unit eforturile în educația financiară a populației

Banca Națională a Moldovei (BNM) și Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) cu suportul Fondului pentru Buna Guvernare al Guvernului Marii Britanii și-au unit eforturile în educația financiară a populației și au lansat astăzi o serie de materiale informative, din care cetățenii vor putea afla ce este un credit și cum să se protejezede supraîndatorare, să înțeleagă cum funcționează sistemul financiar din Republica Moldova, să afle cum să-și majoreze veniturile prin propriile investiții, dar și răspunsul la multe alte întrebări, transmite Noi.md.

„Educația financiară este imperativă, deoarece produsele financiare evoluează mai repede decât cunoștințele și abilitățile oamenilor”, a remarcat guvernatorul BNM, Octavian Armașu. Șefului băncii centrale a subliniat că conștientizarea riscurilor pe care le implică fiecare produs financiar este cel mai puternic instrument pe care îl putem pune la dispoziție populației pentru a preveni situațiile de criză financiară. ”Atunci cînd luăm un împrumut, trebuie să înțelegem riscurile legate de acesta și să estimăm obiectiv capacitatea noastră de a-l rambursa” a spus șeful BNM.


La rîndul său, președintele CNPF Valeriu Chițan, a menționat că semnificația educației financiare devine din an în an tot mai evidentă, mai cu seamă, în contextul evoluției social-economice și provocărilor caracteristice țărilor în tranziție.

”În această ordine de idei, pentru a susține imperativul responsabilizării consumatorilor și a spori încrederea acestora în produsele și serviciile financiare, este necesară implicarea autorităților întru realizarea activităților de informare și educare financiară, ca parte componentă a reformelor de reglementare și supraveghere”, a spus Valeriu Chițan.

În ultimii 3 ani, volumul creditelor acordate persoanelor fizice de către bănci a crescut cu 7,5 miliarde lei, iar numărul cardurilor bancare în circulație – cu peste 450 de mii.

De cealaltă parte, sectorul de creditare nebancară a înregistrat în aceeași perioadă o creștere a numărului beneficiarilor de împrumuturi de aproape 360 mii, ceea ce înseamnă că timp de trei ani consecutiv, organizațiile de creditare nebancară au acordat, cel puțin, un credit nou în fiecare minut de lucru. Aceste evoluții indică o creștere rapidă a utilizării produselor financiare de către populație. De aceea este nevoie de un nivel mai înalt de cunoștințe financiare, pentru a preveni eventuale riscuri, inclusiv cel de supraîndatorare.

Astfel, notele analitice prezentate de BNM și CNPF vor reflecta cele mai importante concepte și produse financiare cum sunt inflația, dobînda anuală efectivă, creditul de consum, leasing-ul auto, asigurarea etc. Materialele vor fi difuzate în următoarele două luni și vor fi disponibile pe paginile web ale organizatorilor: www.bnm.md, www.cnpf.md și www.expert-grup.org. În același timp, campania va putea fi urmărită pe profilul de Facebook al proiectului „Învață! Dă sens banilor” https://www.facebook.com/dasensbanilor/, precum și pe alte platforme de socializare.

Totodată, vor fi desfășurate concursuri la subiectele abordate, iar câștigătorii vor fi premiați.

Prima notă analitică, din seria lansată astăzi, se referă la sistemul financiar și poate fi accesată pe site-urile menționate. Publicarea materialelor analitice este o continuare a proiectului de educație financiară „Învață! Dă sens banilor”.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load