COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

BNM recomandă băncilor să se abțină de la plata dividendelor pînă la toamnă

BNM recomandă băncilor să se abțină de la plata dividendelor pînă la toamnă

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a aprobat unanim, în ședință extraordinară, o hotărîre prin care recomandă băncilor licențiate să se abțină de la distribuirea dividendelor către acționari și alte forme de distribuire a capitalului, cel puțin pînă la 30 septembrie 2020, transmite Noi.md.

Potrivit comunicatului BNM, decizia vine în contextul atenuării efectelor cauzate de pandemia COVID-19 pentru a menține băncile suficient de bine capitalizate și stabile. Astfel, capitalul conservat poate fi folosit pentru a absorbi eventualele înrăutățiri a calității portofoliului de credit și a sprijini finanțarea mediului de afaceri și a populației.

În aceeași ședință au fost aprobate măsuri de relaxare a cerințelor amortizoarelor de capital. Astfel, BNM permite băncilor să utilizeze temporar (pînă la o dată ce va fi comunicată ulterior) amortizorul de conservare a capitalului constituit anterior.


În acest context, băncile sînt încurajate să continue să promoveze politici adecvate privind recunoașterea și acoperirea expunerilor neperformante și să efectueze o planificare solidă a capitalurilor și a lichidităților, precum și o gestiune robustă al riscurilor.

Aceste măsuri sînt în concordanță cu bunele practici internaționale.

Începînd cu data de 17 martie, cînd în țară a fost introdusă stare de urgență, Banca Națională a întreprins o serie de măsuri menite să atenueze impactul epidemiei de coronavirus asupra populației și mediului de afaceri.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load