COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

BNM răspunde acuzațiilor aduse de Stoianoglo

BNM răspunde acuzațiilor aduse de Stoianoglo

După ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat în cadrul unui interviu că Banca Națională poartă vina nu numai pentru furtul miliardului, dar și pentru faptul că ancheta nu s-a desfășurat, instituția a venit cu o reacție.

Stoianoglo spune că BNM a fost în afara anchetei furtului miliardului toți acești ani, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

BNM declară că pe parcursul întregii perioade de anchetă a cooperat pe deplin cu organele de urmărire penală și a oferit și transmis toată informația solicitată, inclusiv date suplimentare elocvente la inițiativa sa.


Stoianoglo a declarat în cadrul unui interviu pentru newsmaker.md că BNM trebuia să ofere în primul rînd suport metodologic în timpul investigațiilor, pentru că este singura structură care avea informația despre cine a realizat transferurile în fiecare bancă, cum au fost creditate companiile și unde au plecat banii.

„BNM pur și simplu s-a îndepărtat. Înțeleg de ce s-a întîmplat asta: pînă în prezent acolo lucrează oameni din perioada furtului miliardului. Nu are rost să așteptăm de la ei sinceritate. Eu nu înțeleg de ce în toți acești ani, BNM a fost în afara anchetei”, a menționat procurorul.

BNM declară însă că au fost desfășurate ședințe comune cu procurorii, în cadrul cărora specialiștii instituției au manifestat deschidere pentru investigarea fraudei.

„Chiar de la începutul anchetei, conform prevederilor procesual-penale, BNM a oferit multiple documente relevante, precum și a delegat specialiști pentru a participa la efectuarea de acțiuni procesuale. Doar în anul curent, BNM a transmis organelor de urmărire penală date în format electronic de 2 TB (terabyte), care conțin sute de mii de fișiere și urmează a fi transmise încă 12 TB de date. La fel, au fost prezentate informații pe suport de hîrtie în volum de 8694 de file”, scrie BNM într-un comunicat de presă.

BNM consideră că a manifestat interesul instituțional pentru realizarea unei investigații obiective și independente, prin contractarea serviciilor consorțiului internațional „Kroll și Steptoe & Johnson”.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load