TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

BNM prognozează o scădere a ratei inflației

BNM prognozează o scădere a ratei inflației

BNM prognozează o scădere a ratei inflației în următoarele 24 de luni. După creșterea prețurilor de consum și a tarifelor pe tot parcursul anului 2019, tendința se schimbă dramatic.

Specialiștii BNM prognozează că inflația va scădea nu doar în 2020, dar și în 2021, transmite Noi.md. cu referire la logos.press.md.

Conform prognozei actualizate, care va fi prezentată oficial pe 5 februarie în "Raportul asupra inflației Nr. 1, 2020”, nivelul de creștere a prețurilor și a tarifelor pe piața de consum va rămîne peste limita superioară a "intervalului de variație" numai în primul trimestru al anului 2020. În această perioadă, nivelul IPC ar putea ajunge la maxim 6,8%.


Începînd cu al doilea trimestru din 2020, rata anuală a inflației va reveni în „coridorul-țintă” (”5% +/- 1,5 p.p.”) și va rămîne în el în următoarele două trimestre.

Începînd cu cel de-al patrulea trimestru al anului 2020, rata anuală a inflației va părăsi „culoarul” pentru nouă luni consecutive și abia în vara anului 2021 inflația ar putea crește puțin.

Ea va reveni în „coridorul țintă” nu mai devreme de sfîrșitul perioadei de prognoză, adică în al patrulea trimestru al anului viitor. Dar, așa cum presupun experții BNM, chiar și atunci rata inflației va fi sub 5%.

Conform prognozei BNM, inflația medie anuală în 2020 va constitui 5,1%, iar după rezultatele din 2021 - 3,6%.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load