COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

BNM nu va putea oferi împrumuturi urgente băncilor insolvabile

BNM nu va putea oferi împrumuturi urgente băncilor insolvabile

Banca Națională a Moldovei nu va mai putea acorda împrumuturi urgente băncilor insolvabile, așa cum s-a întîmplat în 2014.

În situații de urgență, Banca Centrală va avea dreptul să ofere asistență de lichiditate numai băncilor solvabile și viabile care au probleme temporare de lichiditate.

Acest lucru este prevăzut de modificările la Legea privind Banca Națională și la alte legi pe care parlamentul le-a adoptat astăzi în două lecturi simultan, transmite Noi.md.


Modificările au fost propuse pentru întărirea securității sistemului bancar și prevenirea situației din 2014, cînd Banca Centrală a acordat împrumuturi de urgenţă celor trei bănci aflate în process de insolvabilitate, iar împrumuturile nerambursate au fost transformate în datorie publică internă.

Modificările la Legea cu privire la Banca Națională prevăd introducerea unui nou concept de „asistență de lichiditate în situaţii de urgență”, precum și a unui nou articol, potrivit căruia, pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar, Banca Națională a Moldovei va putea oferi asistență de lichiditate la discreția sa în situații de urgență numai băncilor solvabile și viabile care se confruntă cu probleme temporare de lichiditate.

Se prevede că o astfel de asistență de lichiditate în caz de urgență poate fi oferită pentru o periodă de pînă la 3 luni, cu posibilitatea prelungirii acesteia în cazuri excepționale pînă la 1 an.

Asistența de lichiditate trebuie să fie asigurată cu activele băncii sau cu garanții de stat relevante.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load