BNM, despre profitul net al băncilor în 2017

BNM, despre profitul net al băncilor în 2017

Profitul net al sectorului bancar din Moldova în anul 2017 a fost de circa 1,5 miliarde de lei și a crescut cu 8,6% față de anul precedent, notează NOI.md.


Potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM), majorarea profitului este determinată de creșterea veniturilor neaferente dobînzilor cu 6,8 la sută și diminuarea cheltuielilor neaferente dobînzilor cu 7,6 la sută. 


O pondere semnificativă în veniturile neaferente dobînzilor o constituie veniturile din taxe și comisioane – 61,7 la sută, care s-au majorat timp de un an cu 10,8 la sută ca urmare a majorării numărului și volumului tranzacțiilor efectuate prin sistemele de plăți SAPI, SWIFT, precum și a numărului și volumului operațiunilor cu carduri emise în Moldova.


Venitul net din taxe și comisioane la sfîrșitul anului 2017 a constituit 1,1 miliarde de lei și a înregistrat o creștere de 8,5 la sută pe parcursul anului 2017.


Totodată, s-au diminuat cheltuielile aferente dobînzilor (de la depozite) cu 37,1 la sută sau 1,1 miliarde de lei. Veniturile din dobînzi au însumat 4,7 miliarde de lei, fiind în scădere cu 1,5 miliarde de lei față de perioada similară a anului precedent. Acestea, la rîndul lor, au fost generate, în special, de împrumuturi și creanțe (3,8 miliarde de lei).


La sfîrșitul anului 2017, rentabilitatea activelor şi rentabilitatea capitalului au constituit 1,8 la sută şi, respectiv, 11,1 la sută, fiind la același nivel cu anul precedent.


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load