COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

BNM a scăzut rata rezervelor obligatorii în lei

BNM a scăzut rata rezervelor obligatorii în lei

Banca Națională a Moldovei a hotărît diminuarea ratei rezervelor obligatorii în lei pînă la 34 la sută din baza de calcul.

În particular, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a adoptat modificarea p.3 al Hotărîrii din 20 martie 2020 cu privire la nivelul ratelor dobînzilor BNM și la norma rezervelor obligatorii. Astfel, norma rezervelor obligatorii în lei moldovenești și în valută neconvertibilă pentru perioada de aplicare a acestora 16 aprilie – 15 mai 2020 se stabilește în mărime de 34,0 la sută din baza de calcul.

Potrivit băncii centrale, convocarea ședinței extraordinare a Comitetului executiv al BNM este condiționată de necesitatea aplicării unor măsuri de politică monetară capabile să atenueze parțial impactul efectelor generate de pandemia COVID-19 asupra economiei naționale.


Decizia vizează majorarea lichidităților disponibile pentru băncile licențiate, în vederea prevenirii riscului de lichiditate și consolidării stabilității sectorului bancar din Moldova. Urmare acestei decizii, lichiditățile disponibile în sectorul bancar vor crește cu circa 3 miliarde lei.

Totodată, diminuarea normei rezervelor obligatorii reprezintă o continuitate a măsurilor de politică monetară de echilibrare a normelor rezervelor obligatorii în contextul sporirii eficienței transmiterii impulsurilor monetare în sectorul real.

Banca Națională va monitoriza în continuare situația și, la necesitate, va veni cu măsuri pentru a menține nivelul suficient de lichiditate în sistemul bancar.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load