BNM a prezentat noile monede cu nominalul de 1, 2, 5 și 10 lei (FOTO)

BNM a prezentat noile monede cu nominalul de 1, 2, 5 și 10 lei (FOTO)

Banca Națională a Moldovei pune în circulație, începînd cu data de 28 februarie 2018,  o serie nouă de monede metalice: de 1, 2, 5 și 10 lei.


Acestea vor circula în paralel cu bancnotele existente de aceeași valoare nominală, notează Noi.md.


Noile monede sînt introduse urmare unui amplu studiu economic privitor la utilizarea banilor în numerar în Republica Moldova și pe plan internațional. Potrivit acestuia, bancnotele cu valoare mică utilizate în Republica Moldova au intrat în „zona de monetizare”, definită prin folosirea lor frecventă pentru cumpărături zilnice – ceea ce explică uzura lor rapidă. Banca Națională a Moldovei a angajat consultări publice, în vara-toamna anului trecut, cu experți independenți, autorități locale și centrale, reprezentanți ai mediului de afaceri și bancar, care au confirmat concluziile formulate de studiul BNM. 


Punerea în circulație a noilor monede va optimiza utilizarea banilor în numerar din Republica Moldova conform celor mai bune practici internaționale în domeniul circulației monetare. Adițional, înlocuirea treptată a bancnotelor de valoare mică cu monede de metal va permite economii substanțiale ale costurilor de producție suportate de BNM. La cost similar per unitate, monedele au o durată de viață de cel puțin zece ori mai mare decît bancnotele cu valoare nominală mică. Introducerea monedei de 2 lei va simplifica suplimentar achitările zilnice. Comode și ușoare, noile monede sînt prietenoase mediului ambiant și pot fi reciclate.


Mai jos vedeți cum arată noile monede
  
Noile monede întrunesc cele mai înalte standarde de calitate și elemente cu un nivel înalt de siguranță, care asigură o protecție eficientă împotriva contrafacerii.


La 25 de ani de la introducerea sa, leul moldovenesc se modernizează, pentru a fi utilizat mai sigur și mai comod. Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load