TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

BNM a organizat o ședință pe marginea politicii monetar-creditare. Ce decizii au fost adoptate

BNM a organizat o ședință pe marginea politicii monetar-creditare. Ce decizii au fost adoptate

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt va fi menținută la nivelul actual de 7,5 la sută anual.


O decizie unanimă în acest sens a fost luată de comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), miercuri, 30 octombrie, transmite Știri.md cu referire la ipn.


Vor rămîne fără modificări și ratele de dobîndă la creditele overnight – 10,5 la sută anual și 4,5 la sută anual la depozitele overnight.


Totodată, s-a decis că normele rezervelor obligatorii se vor menține la nivelul actual de 42,5 la sută și respectiv 17,0 la sută din baza de calcul.


Banca Națională susține că prognoza cu privire la inflație rămîne valabilă, iar presiunile inflaționiste vor continua pînă la sfîrșitul anului în curs.


Acestea vor fi determinate, în principal, de cererea agregată, majorarea costului unitar al forței de muncă și efectul sezonier. Situația se va inversa în primul trimestru al anului 2020, cînd inflația va începe să se diminueze.


În luna septembrie, rata anuală a inflației a constituit 6,3 la sută. Astfel, aceasta a evoluat conform prognozei.


Potrivit BNM, s-a înregistrat o creștere economică pronunțată în prima jumătate a anului, care se va menține pînă la finele anului în curs, dar mai modest. În trimestrul II 2019, investițiile populației au crescut față de consum, inclusiv datorită creșterii veniturilor.


Totodată, volumul creditelor noi acordate în moneda națională pe parcursul trimestrului precedent a constituit 5,8 miliarde lei, înregistrînd o creștere anuală de 26,1 la sută.


Persoanelor fizice și celor juridice le-au revenit ponderi similare de 50 la sută din volumul total de credite acordate.


BNM declară că va monitoriza și va anticipa în continuare evoluțiile macroeconomice interne și externe, riscurile și incertitudinile asociate evoluției inflației, pentru a asigura menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu.


Următoarea ședință cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 11 decembrie 2019.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load