BERD va continua să susțină Moldova

BERD va continua să susțină Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va continua să susțină Moldova și să implementeze noi proiecte în țară, inclusiv în domeniul mediului și al dezvoltării regionale.

Acest fapt a fost menționat în cadrul întîlnirii dintre ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, cu Alexandru Cosovan, bancher principal al BERD în Republica Moldova, pentru a planifica viitoarele activități strategice privind proiectele de mediu și dezvoltare regională, relatează Noi.md.

Oficialii au menționat buna cooperare dintre BERD și Minister și au realizat o trecere în revistă a proiectelor finanțate. De asemenea, subiecte de discuție au mai constituit modalitățile de conlucrare și finanțare pe proiecte, iar în contextul mecanismului de coordonare a asistenței externe, au menționat ca fiind prioritare sectorul de management al deșeurilor și aprovizionarea cu apă și canalizare.

Liviu Volconovici a mulțumit reprezentantului BERD pentru sprijinul și încrederea pe care o oferă țării noastre.

„Sîntem la capitolul realizării reformei instituționale în domeniul protecției mediului, mizăm pe susținerea dumneavoastră pentru a implementa politicile în acest sector. Scopul este de a îmbunătăți nivelul serviciilor prin reabilitarea infrastructurii de apă și de canalizare în localitățile țării și a îmbunătăți condițiile de trai pentru cetățenii Republicii Moldova”, a menționat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

La rîndul său, reprezentantul BERD a specificat rolul băncii în țara noastră și a reconfirmat disponibilitatea susținerii pentru realizarea proiectelor.

„64% dintre investițiile BERD-ului în Republica Moldova sînt în domeniul mediului. Sîntem dispuși să vă susținem în continuare, în vederea implementării Strategiei de gestionare a deșeurilor”, a precizat reprezentantul BERD.

În perioada anilor 2010-2015, cu susținerea BERD, Ministerul Mediului a realizat „Programul de dezvoltare a companiilor de apă din Republica Moldova”, valoarea totală a proiectului fiind de 30 de milioane de euro, dintre care 20 de milioane au fost oferite sub formă de grant.

Din anul 1991 și pînă în prezent, BERD a semnat cu țara noastră circa 105 proiecte. Valoarea totală a acestor proiecte, inclusiv finanțarea de către BERD, a fost de circa 1,65 miliarde de euro.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load