BERD salută progresele înregistrate în sectorul bancar din Moldova

BERD salută progresele înregistrate în sectorul bancar din Moldova

Președintele BERD, Suma Chakrabarti, în timpul vizitei sale la Chișinău, a salutat progresele recente înregistrate în sectorul bancar din Republica Moldova.


El a cerut autorităților să profite de această situație favorabilă și să ia măsuri decisive pentru a-i înlocui pe acționarii netransparenți ai băncilor cu investitori onești și competenți, notează Noi.md.


„Sîntem mulțumiți că Banca Națională a Moldovei soluționează cu succes vulnerabilitățile din sectorul bancar. Aceasta a permis BERD să încurajeze Banca Transilvania să devină acționar majoritar la Victoriabank”, a spus Chakrabarti.


Potrivit lui, după ce scandalurile din sectorul financiar au afectat reputația Moldovei, sosirea unui investitor strategic străin puternic poate deveni un punct de cotitură și o oportunitate pentru a întreprinde pași decisivi.


În urma investiției Băncii Transilvania, BERD și creditorul român dețin în prezent în comun un pachet de control de 66,7% în Victoriabank. Săptămîna trecută, în conformitate cu cerințele legale, partenerii s-au oferit să cumpere restul acțiunilor.


În același timp, președintele Chakrabarti a făcut apel la regulator pentru ca acesta să mențină în continuare o supraveghere atentă și reguli stricte de transparență. „Acționarii netransparenți care încă mai sînt prezenți în structura de proprietate a celor mai mari bănci trebuie să fie înlocuiți cu investitori care corespund criteriilor de onorabilitate și competență”, a specificat el. 


Cele mai mari două bănci din țară, Moldova Agroindbank și Moldinconbank, reprezentînd mai mult de jumătate din sectorul bancar din țară, se află în prezent sub administrare specială a Băncii Naționale a Moldovei.


BERD, împreună cu Fondul Monetar Internațional, Uniunea Europeană (UE) și alți parteneri-cheie, vor continua eforturile menite să sporească stabilitatea sectorului bancar, a subliniat Suma Chakrabarti.


Angajamentul țării însă rămîne a fi esențial: „Autoritățile trebuie să creeze un mediu favorabil pentru a atrage investitori potriviți. BERD va putea atunci examina posibilitatea de a extinde programul de creditare pentru întreprinderile mici și mijlocii din Moldova datorită unui număr mai mare al băncilor care respectă standardele de transparență și de bună guvernare”, a adăugat el, atenționaînd că restructurarea sectorului bancar trebuie finalizată.


Vizita a avut loc în momentul în care investițiile anuale ale Băncii în Moldova au atins un record absolut în 2017. BERD a acordat finanțare în sumă de 130 de milioane de euro pentru susținerea sectorului privat și dezvoltarea infrastructurii.


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load