BERD salută cumpărarea acțiunilor Victoriabank de către Banca Transilvania

BERD salută cumpărarea acțiunilor Victoriabank de către Banca Transilvania

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a salutat achiziționarea de către Banca Transilvania a pachetului de 39,2% de acțiuni la Victoriabank, banca-cheie a Moldovei.


Potrivit unui comunicat al BERD, citat de NOI.md, pentru prima dată din 2007, un investitor bancar străin a intrat pe piața Moldovei. Ca urmare a tranzacției ce a avut loc pe 16 ianuarie la Chișinău, Banca Transilvania a devenit cel mai mare acționar al Victoriabank. BERD și Banca Transilvania, dețin în comun un pachet de control în banca moldovenească, în valoare de 66,76%. În conformitate cu legislația moldovenească, acestea vor propune achiziționarea restului acțiunilor.


„Sîntem foarte mîndri că am putut atrage un partener strategic puternic, cum ar fi Banca Transilvania, pentru a deveni acționar al Victoriabank. Sosirea Băncii Transilvania pe piața moldovenească este un pas important spre restructurarea și modernizarea sectorului financiar al țării”, a declarat directorul BERD pentru instituții financiare din Republica Moldova, Ucraina, Belarus și Balcanii de Vest, Henry Russell.


Banca Transilvania este a doua bancă, după mărime, din România. BERD este acționarul ei minoritar. BERD, anterior cel mai mare creditor al sistemului bancar al Republicii Moldova, a fost nevoită să reducă valoarea totală a creditului în sectorul financiar și să se concentreze pe cele cîteva bănci locale rămase, care aparțin acționarilor transparenți și corespund celor mai înalte standarde de guvernanță corporativă, integritate și fiabilitate a indicatorilor financiari. Este gata să-și reia activitatea cu băncile care îndeplinesc aceste standarde înalte.


BERD este principalul investitor în Moldova. Numai în 2017 aceasta a investit 130 de milioane de euro în economia țării. În general, de la începutul lucrărilor în Moldova, investițiile totale ale BERD au depășit 1 miliard de euro și au fost implementate în sectoare precum infrastructura, energia, băncile, industria, comerțul și agricultura.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load