Benzina și motorina se scumpesc din nou

Benzina și motorina se scumpesc din nou

La stațiile PECO din Moldova continuă să crească prețurile la benzină și motorină. Astfel, prețurile de comercializare a combustibilului se vor majora cu aproximativ 20-25 de bani.


Acest lucru rezultă din noile prețuri plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere pentru viitoarele două săptămîni, publicate astăzi de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), relatează NOI.md.


Astfel, în perioada 24 ianuarie – 6 februarie 2018, prețul plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei Premium-95 a fost stabilit la nivelul de 18,47 lei pentru un litru, iar cel al motorinei – la nivelul de 16,51 lei pentru un litru. În precedentele două săptămîni, între 10 și 23 ianuarie 2018, prețul plafon de comercializare a acestor tipuri de combustibil a constituit 18,22 și, respectiv, 16,32 lei pentru un litru.


În viitoarele două săptămîni, benzina se va scumpi în medie cu 25 de bani la un litru sau cu aproape 1,4 la sută, iar motorina – în medie cu 19 bani la un litru sau cu aproximativ 1,2 la sută.


De menționat că aceasta va fi deja a doua majorare a prețurilor la carburanți de la începutul acestui an. În prima decadă a lunii ianuarie 2018, prin hotărîrea ANRE, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei au fost majorate cu aproximativ 60-70 de bani sau cu 4 la sută. Acest fapt a fost condiționat de creșterea prețului produselor petroliere pe piața internațională, precum și de sporirea accizelor la combustibil.


La fiecare 14 zile calendaristice, în ziua de marți, ANRE stabilește prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei și le publică pe site. În aceeași zi, fiecare operator de pe piața produselor petroliere determină, ținînd cont de prețurile plafon stabilite de ANRE, prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, le publică pe pagina sa web și le afișează pe panourile informative de la stațiile de alimentare.


Prețurile stabilite de operatori intră în vigoare și se aplică pentru toți consumatorii, începînd cu ziua de miercuri, ora 00.01 noaptea. Operatorii nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decît prețurile plafon stabilite de ANRE. Contravenienţii sînt pasibili de sancţiuni dure, inclusiv pînă la retragerea licenței.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load