COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Banca Națională continuă acțiunile de diminuare a presiunilor inflaționiste

Banca Națională continuă acțiunile de diminuare a presiunilor inflaționiste

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis să majoreze cu 0,5 puncte procentuale rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt pînă la 7,5 la sută anual, transmite Noi.md.

Potrivit comunicatului BNM, în acest mod Banca Centrală continuă să promoveze măsuri de diminuare a presiunilor inflaționiste, în condițiile unei creșteri persistente a cererii agregate. Aceasta este determinată de sporirea ritmurilor de creștere a salariilor, pensiilor și a altor venituri ale populației din prima jumătate a anului 2019, precum și de creșterea creditelor de consum. Potrivit prognozelor, pe parcursul primelor două trimestre, cererea agregată se va diminua și, începînd cu trimestrul II 2020, inflația va scădea. După cum menţionează surse de la BNM, evoluţia inflației este, de asemenea, influențată de majorarea prețurilor internaționale la produsele alimentare și a celor reglementate, precum și de politica stimulativă a ratelor dobînzilor la credite și depozite, care alimentează consumul.

BNM subliniază că majorarea ratei de bază va contribui și la stabilizarea cursului valutar al monedei naționale, descurajînd, totodată, intermedierea financiară în valută.


În aceeași ședință BNM a majorat ratele de dobîndă la creditele şi depozitele overnight pînă la 10,5 la sută anual şi, respectiv 4,5 la sută anual.

Totodată, Banca Naţională a Moldovei a menţinut norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 42,5 la sută din baza de calcul, iar norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase de bănci în valută convertibilă la nivelul de 17,0 la sută din baza de calcul.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 11 septembrie 2019.
Ultima dată BNM a modificat rata de bază de refinanțare la 19 iunie, curent, majorînd-o atunci la fel cu 0,5% - de la 6,5% pînă la 7%.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load